googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Πίδακες υδρατμών ανιχνεύθηκαν στoν πλανήτη-νάνο Δήμητρα

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αστεροειδής παράγει περίπου έξι κιλά υδρατμών ανά δευτερόλεπτο
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ερώτημα που προκύπτει είναι αν φιλοξενούσε στο παρελθόν κάποιες μικροβιακές μορφές ζωής, ή ίσως υπάρχουν και τώρα εκεί κάποιες


Έναν χρόνο πριν το διαστημικό σκάφος Dawn προσεγγίσει τη Δήμητρα (Ceres), τον μεγαλύτερο αστεροειδή του ηλιακού μας συστήματος, διεθνής ομάδα αστρονόμων έκανε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Εντόπισε την παρουσία νερού στη Δήμητρα. Πίδακες υδρατμών εκτινάσσονται στο Διάστημα από το εσωτερικό του αστεροειδούς, που τα τελευταία χρόνια έχει… αναβαθμιστεί και κατατάσσεται πλέον στους λεγόμενους «πλανήτες-νάνους».

Εντυπωσιακός

Η Δήμητρα ανακαλύφθηκε το 1801 και έχει διάμετρο περίπου 950 χιλιομέτρων. Είναι ο μεγαλύτερος και πιο σφαιρικός αστεροειδής του ηλιακού μας συστήματος. Στις αρχές του 21ου αιώνα η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) αποφάσισε, με βάση τα νέα δεδομένα που είχαν προκύψει, να αλλάξει τα στάνταρτ για την κατηγοριοποίηση των κοσμικών σωμάτων.

Έτσι, σώματα, όπως η Δήμητρα, που έχουν διαστάσεις πολύ μεγάλες για να θεωρούνται αστεροειδείς, αλλά μικρές για κερδίζουν τον… τίτλο του πλανήτη, βαφτίστηκαν «πλανήτες νάνοι». Με βάση αυτήν την απόφαση, το 2006 ο Πλούτωνας υποβιβάστηκε και από «κανονικός» πλανήτης μπήκε στην κατηγορία των πλανητών-νάνων, ξεσηκώνοντας μεγάλες αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και τους φίλους του Διαστήματος.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.sigmalive.com/simerini/world/94768

Δεν υπάρχουν σχόλια: