googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Μας "τρώει" η θάλασσα...

Το 20% της συνολικής ακτογραμμής της ανατολικής Κρήτης βρίσκεται στο κόκκινο λόγω της διάβρωσης από παράκτιες κατασκευές που βρίσκονται δίπλα τους. Τοίχοι, δρόμοι, άστοχες παρεμβάσεις έχουν το τίμημά τους, το οποίο οι περισσότεροι παραγνωρίζουμε προσπερνώντας το αδιάφορα, όπως με μύρια όσα άλλα θέματα, ειδικά όσον αφορά στο περιβάλλον.
Δεν περνούν όμως αψήφιστα από τους Κρητικούς επιστήμονες που ακτινογραφούν τις ακτές της ανατολικής Κρήτης προσπαθώντας να δουν μέχρι και στην παραμικρή λεπτομέρεια το πρόβλημα και να προτείνουν λύσεις προτού έρθει η ώρα του "λογαριασμού" που θα ζητήσει η ίδια η φύση. Και τότε θα είναι πια πολύ αργά.

Οι ειδικοί
Μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων, αποτελούμενη από ειδικούς επιστήμονες διεθνούς αναγνώρισης, συνεργάζονται, όπως μας εξηγεί ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Παράκτιας Έρευνας του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ κ. Νίκος Καμπάνης, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης των ακτών, έχοντας ήδη πολύτιμα συμπεράσματα στα πλαίσια του έργου "ΑΚΤΑΙΑ", το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και χρηματοδοτεί αυτή τη συνεργασία.
Η εικόνα
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, παρατηρείται σημαντική διάβρωση στο 20% της ακτογραμμής της ανατολικής Κρήτης, η οποία εντείνεται από πολλούς παράγοντες κατά κανόνα ανθρωπογενείς, όπως ενδεικτικά η ύπαρξη παράκτιων τοιχίων και δρόμων, νότια του καταφύγιου λιμένα Χερσονήσου, ή η απόθεση ιζημάτων αμφίπλευρα στα ανάντη των κυματοθραυστών σε Κερατόκαμπο, Τσούτσουρο και Κόκκινο Πύργο. Την ίδια στιγμή, παρεμβάσεις, όπως παράκτιοι τοίχοι και υπερυψωμένοι δρόμοι, έχουν επίσης σημαντικότατες, ήδη ορατές, επιπτώσεις στις παραλίες.
Όπως μας εξήγησε ο κ. Νίκος Καμπάνης, η ερευνητική ομάδα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ανακοπή της αναρρίχησης των μεγάλων κυματισμών, ιδιαίτερα σε φουσκοθαλασσιά, που προκαλούν αυτές οι παρεμβάσεις, έχει σαν αποτέλεσμα την ολική διάβρωση των παραλιών και τελικά την υποσκαφή και καταστροφή των ίδιων των κατασκευών, όπως για παράδειγμα έχει ήδη συμβεί στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι, στο λιμάνι Χερσονήσου και στο Μακρύ Γιαλό.
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1116691&srv=364#.UwTGPqs_Gj0.facebook

ΥΓ: οι ομοιότητες με τη Κω είναι προφανείς, τα προβλήματα και οι αιτίες είναι απόλυτα ίδιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: