Χονολουλού, Χαβάη
Ραδιενεργό καίσιο που δεν μπορεί παρά να προέρχεται από τη Φουκουσίμα έχει φτάσει στα νερά του Καναδά και θα εξαπλωθεί με τα ωκεάνια ρεύματα στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Τα επίπεδα ραδιενέργειας θα παραμείνουν πολύ κάτω από τα όρια ασφάλειας, ωστόσο η παρακολούθηση της πορείας των ισοτόπων αναμένεται να δώσει νέα στοιχεία για την ωκεάνια κυκλοφορία στον Ειρηνικό.
Ραδιενεργό καίσιο που δεν μπορεί παρά να προέρχεται από τη Φουκουσίμα έχει φτάσει στα νερά του Καναδά και θα εξαπλωθεί με τα ωκεάνια ρεύματα στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Τα επίπεδα ραδιενέργειας θα παραμείνουν πολύ κάτω από τα όρια ασφάλειας, ωστόσο η παρακολούθηση της πορείας των ισοτόπων αναμένεται να δώσει νέα στοιχεία για την ωκεάνια κυκλοφορία στον Ειρηνικό.
Σε συνέδριο ωκεανογραφίας που πραγματοποιείται στη Χαβάη, Καναδοί ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα των μετρήσεων που διενεργούν εδώ και δύο χρόνια στον Ειρηνικό, κατά μήκος μιας γραμμής μήκους δύο χιλιάδων χιλιομέτρων δυτικά του Βανκούβερ.
Τον Ιούνιο του 2013 καταγράφηκε αύξηση του καισίου-134, ενός ραδιοϊσοτόπου που έχει χρόνο ημιζωής μόλις δύο χρόνια και θεωρείται αναμφισβήτητος δείκτης της μόλυνσης του ωκεανού από τη Φουκουσίμα.
Το καίσιο-134 ήταν συγκεντρωμένο στα επιφανειακά νερά, σε βάθος μέχρι 100 μέτρων, και η ραδιενέργεια έφτανε τα 0,9 Becquerel ανά κυβικό μέτρο (ο αριθμός των ραδιενεργών διασπάσεων ανά δευτερόλεπτο ανά κυβικό μέτρο).
Το ανώτατο όριο για το καίσιο στο πόσιμο νερό, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά, είναι περίπου 8.000 Bq ανά κυβικό μέτρο.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Μπέντφορντ στον Καναδά κατέγραψαν επίσης αύξηση στα επίπεδα του καισίου-137, ενός διαφορετικού ισοτόπου που έχει ημιζωή γύρω στα 30 χρόνια και παραμένει επομένως στο περιβάλλον για δεκαετίες. Σε αντίθεση με το καίσιο-134, το καίσιο-137 υπάρχει ούτως ή άλλως στα νερά των ωκεανών λόγω των παλαιότερων πυρηνικών δοκιμών.
Στο ίδιο συνέδριο παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους ερευνητές του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου του Γουντς Χολ στη Μασαχουσέτη. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανιχνευθεί καίσιο-134 στα νερά της Ουάσινγκτον, της Καλιφόρνια ή της Χαβάης, είπαν.
Τα ραδιοϊσότοπα, εξήγησαν οι ερευνητές, έφτασαν πρώτα στον Καναδά λόγω του ισχυρού ωκεάνιου ρεύματος Κουρουσίο. Το κύμα μεταφοράς ραδιοϊσοτόπων αναμένεται τώρα να κινηθεί νότια κατά μήκος των δυτικών ακτών των ΗΠΑ.
Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει δύο διαφορετικά υπολογιστικά μοντέλα για να προβλέψουν τη μεταφορά ραδιενέργειας μέσω των ρευμάτων. Και τα δύο μοντέλα προβλέπουν ότι τα ραδιοϊσότοπα της Φουκουσίμα θα αρχίσουν να φτάνουν στη Δυτική Ακτή και θα κορυφωθούν το 2016.
Δίνουν όμως διαφορετικά αποτελέσματα ως προς τη μέγιστα επίπεδα ραδιενέργειας στα νερά -το ένα μόλις 2 Bq ανά κυβικό μέτρο και το άλλο 28 Bq ανά κυβικό μέτρο.
Οι συνεχείς μετρήσεις θα δείξουν τα επόμενα χρόνια ποιο μοντέλο είναι αξιόπιστο -και αυτό σημαίνει ότι το ατύχημα της Φουκουσίμα θα έχει βοηθήσει τους ωκεανογράφους να κατανοήσουν λίγο καλύτερα τα ωκεάνια ρεύματα.
πηγή: http://physicsgg.me/
2 σχόλια:
Δεν το καταλαβαινω.. γνωριζω απο τους χαρτες των θαλασιων ρευματων οτι στον ειρηνικο υπαρχει ενα μεγαλο αριστεροστροφο ρευμα, κατεωαινει δηλαδη απο ιαπωνια προς ινδικο ωκεανο, ενω στις δυτικες ακτες αμερικης, εχουμε ανερχομενο ρευμα προς τον βεριγγειο, για να στριψει μετα προς ιαπωνια...το αρθρο, αλλα ειδικοτερα η φωτογραφια, δεν συμβαδιζουν μαυτο.. αν υπαρχει καποια εξηγηση που να το εξηγει αυτο, και την γνωριζετε, θα μενδιεφερε ιδιαιτερως.. το θεμα με ενδιαφερει γιατι μαρεσει ο σολωμος, και περνω κατεψυγμενο απο ΒΑ ειρηνικο..
κοιταξα λιγο καλυτερα στο google, τελικα θα σταματησω να περνω σολωμο απεκει...
Δημοσίευση σχολίου