googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ


ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Στις 23 Απριλίου 1998 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ιδρυτής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και αναμφίβολα «η σημαντικότερη πολιτική φυσιογνωμία της μεταπολεμικής Ελλάδας», σύμφωνα με την διατύπωση του βιογράφου του, ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Σβολόπουλου. 
Πρωθυπουργός της Ελλάδας επί 14 χρόνια και Πρόεδρος της Δημοκρατίας επί 10, ιδρυτής δύο κομμάτων που συσπείρωσαν το σύνολο των δυνάμεων της παράταξης (ΕΡΕ και ΝΔ), νικητής 5 εκλογικών αναμετρήσεων (1956, 1958, 1961, 1974, 1977), πρωτομάστορας του ελληνικού οικονομικού και αναπτυξιακού θαύματος των δεκαετιών ’50 και ’60, εγγυητής της αναίμακτης αποκατάστασης της δημοκρατίας το 1974, οραματιστής όχι μόνο της ανόδου των εθνικών εισοδημάτων αλλά και της συνολικής εξύψωσης των πολιτικών ηθών και των πολιτικών νοοτροπιών των Ελλήνων ένας ακαταπόνητος εργάτης της πολιτικής, την προσωπικότητα και τις επιτεύξεις του οποίου αναγνώρισαν ομόθυμα ακόμη και οι αντίπαλοί του.
Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στο ευρωπαϊκό όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο ίδιος πίστευε ότι τα πεπρωμένα της Ελλάδας, της αρχαίας κοιτίδας του ευρωπαϊκού πολιτισμού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τους λαούς της Δύσης, που διέσωσαν και ανέδειξαν το ελληνικό κληροδότημα. Η συμφωνία σύνδεσης με τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες το 1961 (που μετουσιώθηκε σε πλήρη ένταξη το 1981) αποτελούσε σαφή στρατηγική επιλογή που καθόρισε και καθορίζει ως σήμερα την πορεία του ελληνικού λαού προς την ευημερία και την πρόοδο.
Το έργο του είναι υποχρέωση όλων μας να το διαφυλάξουμε.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: