googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Πλαστικά στις θάλασσες: Λίγο πριν το σημείο χωρίς επιστροφή

Πλαστικά στις θάλασσες: Λίγο πριν το σημείο χωρίς επιστροφή
Γράφει η Κατερίνα Σάββα 
Τελειόφοιτη της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης
Ο ΟΗΕ γιορτάζει συγκεκριμένες Ημέρες, Εβδομάδες, Έτη και Δεκαετίες ως αφορμές για την επισήμανση συγκεκριμένων γεγονότων ή θεμάτων, ώστε να προωθηθούν, μέσω της ευαισθητοποίησης και της συντονισμένης δράσης, οι στόχοι του Οργανισμού.
Μια από αυτές τις ημέρες είναι και η 3η Ιουλίου που έχει οριστεί ως «παγκόσμια ημέρα κατά της πλαστικής σακούλας».
Ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2018 εφαρμόζονται στη χώρα μας οι νέοι κανόνες σχετικά με τη διάθεση πλαστικών σακουλών από τα καταστήματα λιανικής, αφού η ελληνική νομοθεσία εναρμονίζεται πλέον με την Οδηγία 2015/720 της Ε.Ε., η οποία εκδόθηκε προκειμένου να προληφθούν ή να μειωθούν οι επιπτώσεις των συσκευασιών και των απορριμμάτων συσκευασίας στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στα υδάτινα οικοσυστήματα.
Το πρόβλημα της ρύπανσης της θάλασσας από τα πλαστικά είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας. Η ανακύκλωσή τους είναι πλέον απαραίτητη. Χωρίς ανακύκλωση η ρύπανση από τα πλαστικά θα ήταν ακόμη χειρότερη, αλλά δυστυχώς δεν είναι αρκετή. Μόνο το 14% του πλαστικού ανακυκλώνεται παγκοσμίως, γι’ αυτό και πρέπει να βρεθούν καθαρότερες και πιο βιώσιμες λύσεις το συντομότερο δυνατό.
Διαβάστε περισσότερα:
https://www.rodiaki.gr/article/394082/plastika-stis-thalasses-ligo-prin-to-shmeio-xwris-epistrofh

Δεν υπάρχουν σχόλια: