googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Πριν είναι αργά: Ήρθε η ώρα οριοθέτησης των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

Αποτέλεσμα εικόνας
Πανηγυρίζουμε την απομάκρυνση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis απο την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά δεν κάνουμε καμία κίνηση να κόψουμε τον βήχα του Ερντογάν. Το Oruc Reis μπήκε και βγήκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, χωρίς εμείς να έχουμε γνωστοποιήσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας, αλλά ευτυχώς και αναπάντεχα την κατάσταση έσωσε το ΥΠΕΘΑ διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για παραβίαση του FIR αντί για παραβίαση της υφαλοκρηπίδας.
Φαίνεται ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος εξελίσσεται σε ένα απο τους καλύτερους υπουργούς Άμυνας στην μεταπολίτευση. Είχα μία σύντομη συνομιλία μαζί του, όταν ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης επισκέφθηκε πρόσφατα την Ουάσιγκτον και αποκόμισα τις καλύτερες εντυπώσεις.
Εμείς ξεχνάμε ακόμα και την ιστορία μας. Οι ελληνικές εφημερίδες έγραψαν ότι τέτοια παραβίαση δεν έχουν επιχειρήσει οι Τούρκοι στο παρελθόν. Ξεχνούν άραγε τις τουρκικές παραβιάσεις στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου;
Όπως έγραψε ο Κώστας Βενιζέλος:
«Η αποστολή του σεισμογραφικού σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ήταν ένα δυνατό τεστ. Η Τουρκία έχει αντιληφθεί τις αντοχές της Ελλάδος, στην Αθήνα δεν φαίνεται να έχουν κατανοήσει τους λόγους αποστολής του ερευνητικού σκάφους. Γι αυτό και σε κλίμα πανικού έψαχναν δικαιολογίες για την επιδρομική Τουρκία.»
Η τραγωδία της εξωτερικής μας πολιτικής έγκειται στο γεγονός ότι περιμένουμε, με σχετική αγωνία, την επόμενη κίνηση των Τούρκων για να σχεδιάσουμε την αντίδρασή μας.
Από το 1974 οι Τούρκοι έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες χάρτες και γεωγραφικές συντεταγμένες, ενώ εμείς μηδέν. Για να είμαι ακριβής, από την πλευρά μας υφίσταται ο χάρτης Μανιάτη που δείχνει μόνο τα θαλάσσια σύνορά μας στην Δύση, δηλαδή με την Αλβανία, την Ιταλία και την Λιβύη. Δεν έχουμε δείξει ποτέ τα ανατολικά μας θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Τουρκία.
Σε ένα εξαιρετικό άρθρο του στη Καθημερινή, στις 26/11/2017, με τίτλο «Πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται», ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος εξηγεί:
Διαβάστε περισσότερα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: