googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Κως: Πλατεία του Ταρσανά,1944

 

 Μετά την ήττα του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι το 1943, ακολουθεί η γερμανική κατοχή μέχρι το 1945.
Με την συνθηκολόγηση της Γερμανίας η Κως περνάει αρχικά στα χέρια των Άγγλων και κατόπιν, όπως και τα άλλα Δωδεκάνησα, ενώνεται με την Eλλάδα το 1948.
Αυτή η άγνωστη φωτογραφία από τη γερμανική κατοχή της Κω, λήφθηκε το 1944 στην Πλατεία του Ταρσανά, έτσι ονομαζόταν αυτή η τοποθεσία από τους ντόπιους.
Ο Ταρσανάς είχε επιστρατευθεί εκείνη την εποχή από τους Γερμανούς.Η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του λιμανιού εκτός από την γεωργία ήταν ο κύριος τομέας που στήριζε την τοπική οικονομία τα δύσκολα χρόνια της πείνας, του πόνου και της κατοχής.
Δεξιά της φωτογραφίας στα τωρινά μπαράκια βρισκόταν το ξυλουργείο του Ταρσανά του Δημήτρη Μάρκογλου. Ο Μαστροδημήτρης ο ταρσαναντζής αναγκάστηκε να φτιάξει το πέραμα Αγ.Παρασκευή, το οποίο ονόμασε προς τιμή της κόρης του, για να μην του πάρουν την ξυλεία οι Γερμανοί.
Το σκάφος ενοικίασαν αργότερα Καλύμνιοι και ταξίδεψε σε όλη τη Μεσόγειο μεταφέροντας γεωργικά προϊόντα και αγαθά της Κω όσο και της Καλύμνου.
Η φωτογραφία έχει μεγάλη ιστορία καθώς λήφθηκε από το Γερμανό στρατιώτη Rudolf Casper,ο οποίος τη χάρισε στις αρχές της δεκαετίας 1980 στον Αχιλλέα Κουτσουράδη. Την ιστορία του αντιναζιστή στρατιώτη θα γνωρίσουμε μέσα από έρευνα που έκανε ο καθηγητής και η οποία θα δημοσιευτεί στο απώτερο μέλλον.
Στην Πλατεία διακρίνεται ένα παιδί που ίσως ζει ακόμη, στο βάθος είναι το πάρκο του οθωμανικού νεκροταφείου με το τέμενος του Γαζή Χασάν Πασά του 18ου αιώνα, το οποίο φτιάχτηκε μετά από 12 αιώνες ακριβώς πάνω από τη μεγαλειώδη παλαιοβασιλική του Αγ.Γιώργη.Στη Συνοικία του Λιμανιού της πρωτοχριστιανικής Κω η οποία έγινε γνωστή μόνο μέσα από τα ερείπια της.
Σε αυτή τη γη εισχώρησε στην ενδοχώρα το φονικό θηριώδες τσουνάμι του Αγαθία, τότε που δεν υπήρχε η Λ.Φοινίκων, το μεσαιωνικό τείχος της πόλης και το Κάστρο των Ιπποτών, που ακολούθησε τον Παμμέγιστο σεισμό του Κεραμεικού ο οποίος ρήμαξε την Κω, Κάλυμνο, το Κάβο Κριός και τη Νίσυρο τον 6ο αιώνα μ.Χ.
Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Αχιλλέα Κουτσουράδη.

Γεωδίφης[geogeodifhs.blogspot] 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια: