googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Η Αλεξανδρούπολη ενοχλεί σοβαρά

 

Δεν είναι μόνο η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, τα αμερικανικά πλοία που δένουν στο λιμάνι και η συνολική αναβάθμιση της ευαίσθητης για τα εθνικά μας θέματα, πόλης, που εκνευρίζουν την Άγκυρα και την Μόσχα.

Ο Τσελίκ και η Ζαχάροβα δεν ενοχλούνται μόνο για αυτά. Αρκεί να δει κανείς τα έργα που δρομολογούνται.

Από τον γειτνιάζοντα αγωγό αερίου IGB που συνδέει Ελλάδα με Βουλγαρία, μέχρι τους δύο σχεδιαζόμενους τερματικούς σταθμούς υποδοχής LNG, χωρητικότητας 11 δισ. κυβικά και το σύστημα του αγωγού TAP, του οποίου η χωρητικότητα πρόκειται να διπλασιαστεί από τα 10 στα 20 δισ., όλες οι εξελίξεις συγκλίνουν στην άποψη ότι ο νομός Έβρου μετατρέπεται σε πραγματική ενεργειακή απειλή για Κρεμλίνο και Άγκυρα.

Αθροίζοντας κανείς όλες αυτές τις ποσότητες μη ρωσικού αερίου που θα διέρχονται μελλοντικά μέσω της ακριτικής πόλης των 71.000 κατοίκων προς άλλους προορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιστοιχούν στο 20% των ευρωπαϊκών εισαγωγών του 2021 από τη Μόσχα!

Από τα 155 δισ. κυβικά φυσικού αερίου που εισήγαγε προ διετίας η Ευρώπη από τη Ρωσία, και τα οποία σήμερα καλύπτει από άλλες πηγές, η Αλεξανδρούπολη μπορεί να εισφέρει τουλάχιστον τα 30 δισ. Μια υπόθεση που πριν από μερικά χρόνια έμοιαζε εξωπραγματική, σήμερα δείχνει ρεαλιστική.

Τα νούμερα εξηγούν γιατί η μικρή ακριτική πόλη, μισή ώρα από τα σύνορα, που το 2018 βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας, έπειτα από την αποκάλυψη των Financial Times ότι Ρώσοι διπλωμάτες χρηματοδοτούσαν τοπικούς παράγοντες για να προωθήσουν τα συμφέροντα του Πούτιν, αρχίζει να αποτελεί σοβαρό πονοκέφαλο για την Τουρκία και τη Ρωσία.

Διαβάστε περισσότερα:

https://www.liberal.gr/amyna-diplomatia/i-alexandroypoli-enohlei-sobara-tin-toyrkia-kai-tin-rosia

Δεν υπάρχουν σχόλια: