googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Οικογενειακό Τυροκομείο. Επένδυση στην παραγωγικότητα - Διέξοδος στην κρίση. Στα πλαίσια καθετοποίησης της κτηνοτροφίας.

Η ελληνική κτηνοτροφία, κατά κύριο λόγο, βασίζεται στην εκτροφή αιγοπροβάτων. Περισσότερο από το 60% του συνόλου της γαλακτοπαραγωγής στη χώρα μας, είναι αιγοπρόβειο γάλα και ένα υψηλό ποσοστό των τυροκομικών μας προϊόντων , πάνω από το 80-85%, προέρχονται από αυτό. Εκτός αυτού, ένα γνώρισμα χαρακτηριστικό της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι πολλές και διάσπαρτες κτηνοτροφικές μονάδες, μικρών και μεσαίων επαγγελματιών κτηνοτρόφων, χάριν και του γεωγραφικού ανάγλυφου της χώρας αλλά και του τρόπου με τον οποίο η κτηνοτροφία πέρασε από γενιά σε γενιά. Ανέκαθεν ο Έλληνας κτηνοτρόφος τυροκομούσε. Απλά και παραδοσιακά, έφτιαχνε το τυρί, τη μυζήθρα, το κασέρι κλπ της οικογένειας. Σήμερα που οι εποχές επιβάλουν επιχειρηματική κτηνοτροφία και με την οικονομική κρίση να κάνει επιτακτικότερη αυτή την ανάγκη, η δημιουργία ενός «Οικογενειακού Τυροκομείου» είναι μια διέξοδος ανάγκης αφενός, αλλά και σύγχρονου επιχειρείν αφετέρου. Και γιατί; Γιατί η καθετοποίηση μιας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης εμφανίζεται ως μονόδρομος, προκειμένου να επιβιώσει ο μικρομεσαίος κτηνοτρόφος, ο οποίος αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής κτηνοτροφίας. Το κόστος εκτροφής και γενικότερης διαχείρισης, μιας κτηνοτροφικής μονάδας είναι υψηλότατο, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τεράστια ζητήματα επιβίωσης και παραμονής στο χώρο. Η δημιουργία ενός «Οικογενειακού Τυροκομείου»,  του δίνει τη δυνατότητα να εισάγει μια οικονομική ισορροπία στη δραστηριότητά του. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ατομική επιλογή, θα μπορούσε όμως να λειτουργήσει άριστα και ως μια πιο συλλογική προσπάθεια, με δυο, τρεις ή και περισσότερους κτηνοτρόφους ή με μια Ομάδα Παραγωγών.
Διαβάστε περισσότερα:
 http://triptixo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=80&catid=42&Itemid=63

Δεν υπάρχουν σχόλια: