googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Η Ελλάδα ανακήρυξε μονομερώς ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης!


Είναι από τα πλέον ευχάριστα νέα που έχω ακούσει το τελευταίο διάστημα, ώστε ομολογώ πως έκανα καιρό να το υιοθετήσω, αναζητώντας την επαλήθευση και από άλλες πηγές. Φαίνεται τελικά πως η είδηση είναι αληθινή, και πως -επί τέλους- αποφάσισε η Ελλάδα να δημιουργεί γεγονότα και όχι να τα ακολουθεί.
 Αφορμή γι’ αυτά ένα πολύ ενδιαφέρον σημείωμα του επικεφαλής του ΙΕΝΕ κ. Κ. Ν. Σταμπολή στο «Energia.gr», που και εκ του τίτλου φαίνεται πως πραγματεύεται ενεργειακά θέματα. Πρόκειται για την ανακοίνωση προ ημερών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) για τον Διεθνή Γύρο Παραχωρήσεων (2nd International Round), όπου μεταξύ των 20 συνολικώς θαλάσσιων οικοπέδων, περιέλαβε και μία σειρά, συγκεκριμένα τα blocks 12 έως 20, που ευρίσκονται νοτίως της Κρήτης.
 Όπως είναι γνωστό, με τα θαλάσσια οικόπεδα που ευρίσκονται στα Δυτικά, δηλαδή στο Ιόνιο, όπου υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων με την Ιταλία από το 1978, δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης. Νοτίως όμως και Ανατολικώς της Κρήτης δεν κατόρθωσε το Υπουργείο Εξωτερικών να επιτύχει με την Αίγυπτο και την Λιβύη την οριοθέτηση, λόγω ενστάσεων και κωλυσιεργιών των δύο χωρών.
 Αρχικώς, υπήρξε παρότρυνση της Τουρκίας στην πλευρά της Αιγύπτου να αρνηθεί την οριοθέτηση, λίγο πριν αυτή υπογραφεί, αλλά παρά την αλλαγή της κυβέρνησης στην Αίγυπτο και την σαφή αντιτουρκική θέση της, το πρόβλημα δεν επιλύθηκε. Υπάρχουν αλληλοκαλύψεις οικοπέδων, και αγνοούμε πόσο προχώρησαν οι συζητήσεις των τεχνικών επιτροπών Ελλάδας και Αιγύπτου, που θα συνέρχονταν για να βρουν λύση συμφέρουσα και για τις δύο χώρες.
 Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, η Ελλάδα έχει ανακηρύξει de facto υφαλοκρηπίδα και την εφαπτόμενη με αυτήν ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης, αφού μαζί με τους χάρτες δόθηκαν στην δημοσιότητα και οι πλήρεις γεωγραφικές συντεταγμένες των εν λόγω οικοπέδων.
Διαβάστε περισσότερα:
http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=190304

Δεν υπάρχουν σχόλια: