googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Σοκ από το ρωσικό εμπάργκο - Μεγάλο πλήγμα για τους Έλληνες αγρότες, αγωνία για τον τουρισμό

Πέντε ομάδες προϊόντων διατροφής περιλαμβάνει η επίσημη λίστα απαγόρευσης εισαγωγών που επέβαλε η Ρωσία. Αναλυτικότερα, ο κατάλογος, όπως δημοσιεύεται στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι», περιλαμβάνει: κρέας και αλλαντικά, θαλασσινά, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και συνοδεύεται από τους κωδικούς εισαγωγής τους.
Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι παιδικές τροφές, τα αλκοολούχα ποτά (όπως το κρασί) και το ελαιόλαδο, υπάρχουν όμως δυστυχώς οι ελιές και όλα τα οπωροκηπευτικά. Παράλληλα, από ρωσικής πλευράς δεν αποκλείστηκε διεύρυνση του καταλόγου και εμπάργκο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Εν τω μεταξύ, μεγάλη αγωνία επικρατεί στους παραγωγούς των αγροτικών προϊόντων της βορείου Ελλάδας, οι οποίοι βλέπουν τις σοδειές τους να μένουν στις αποθήκες τους και να σαπίζουν μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι κλείνει τις πόρτες στα προϊόντα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σοκ από το ρωσικό εμπάργκο - Μεγάλο πλήγμα για τους Ελληνες αγρότες, αγωνία για τον τουρισμό - Όλη η λίστα με τα προϊόντα που απαγορεύτηκαν
Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγουμε στη Ρωσία είναι γουνοδέρματα, ακτινίδια, ροδάκινα, φράουλες, βερίκοκα, κεράσια, νεκταρίνια, ενώ οι εξαγωγές της Ελλάδας έφτασαν το 2013 τα 406 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, σε μια χρονιά που λόγω της πτώσης στην τιμή της γούνας, οι έμποροι της Καστοριάς περίμεναν θεαματική αύξηση των πωλήσεων, βλέπουν ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τους κόβει τα φτερά αφού στους επισκέπτες αυτών των χωρών διαθέτουν πάνω από το 95% των εμπορευμάτων τους. Όπως υπολογίζουν οι γουνοποιοί από τους 150.000 Ουκρανούς πελάτες που υπολόγιζαν πως θα έχουν φέτος, η σεζόν θα κλείσει μόλις με 15.000 ενώ άλλοι 150.000 πελάτες θα χαθούν και από τη Ρωσία. Η απώλεια στα έσοδα φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Με επιστολή του στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο Σύνδεσμος Ελλήνων γουνοποιών ζητά να εξαιρεθούν πάση θυσία οι γούνες από το εμπάργκο στα προϊόντα που κήρυξε η Ρωσία. Σε αντίθετη περίπτωση υποστηρίζουν θα καταρρεύσει ένας κλάδος που απασχολεί 9.000 εργαζόμενους.
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113322239

Δεν υπάρχουν σχόλια: