googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Κάποιοι έχουν ξεχάσει τι σημαίνει ρεπορτάζ και δημοσιογραφική έρευνα...

Χαρακτηριστικό του καλού δημοσιογράφου είναι η δυνατότητα εντοπισμού των θεμάτων που απασχολούν μια τοπική κοινωνία και η ανάδειξη τους μέσα από την δημοσιογραφική έρευνα και ρεπορτάζ.
Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι η μικρή μας κοινωνία "βράζει" κυριολεκτικά από τις παρενέργειες σκανδάλου Κ.Α&Κ.Ν., οι τοπικές ιστοσελίδες και η δημοτική τηλεόραση δεν άκουσαν και δεν είδαν τίποτα. Σε σχετικές μάλιστα οχλήσεις ενδιαφερόμενων ζήτησαν υπογεγραμμένα υπομνήματα για να ασχοληθούν με το θέμα, όταν για να καλύψουν  την καθημερινότητα τους τα ασήμαντα θέματα δίνουν και παίρνουν.  Φαίνεται ότι έχει απόλυτο δίκιο ο  Μάικλ Γκαέντα, που διετέλεσε διευθυντής της Αυστραλιανής εφημερίδας The Age, όταν λέει "οι δημοσιογράφοι σήμερα κάνουν ρεπορτάζ μέσω του Google και δίνουν έμφαση σε θέματα lifestyle, εγκαταλείποντας τις αποκαλύψεις".
Όταν μάλιστα οι αποκαλύψεις αυτές αφορούν δημόσιο πρόσωπο, με εμπλοκή σε οικονομικό σκάνδαλο δημοτικής επιχείρησης, τότε τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά και η έρευνα και το ρεπορτάζ, μπορούν να ....περιμένουν.
Η πραγματικότητα όμως παραμένει αδυσώπητα σκληρή. Δεκάδες μικρές επιχειρήσεις οδηγούνται στο κλείσιμο και την καταστροφή από τα χρέη κυρίως προς το ΙΚΑ. Λεφτά που είχαν πληρωθεί εμπρόθεσμα φαγώθηκαν από το δίδυμο των απατεώνων και με το πέρασμα ετών έχουν φθάσει σε ύψη δυσθεώρητα δημιουργώντας πλέον σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας. Το επερχόμενο λουκέτο θα οδηγήσει στην ανεργία και την ανέχεια πέρα από τους ιδιοκτήτες τους και πλήθος εργαζομένων. Όμως φαίνεται ότι όλα αυτά αποτελούν ψιλά γράμματα και δεν ενδιαφέρουν κανένα ώστε να ασχοληθεί δημοσιογραφικά και διερευνητικά. 
Κάπως έτσι θάφτηκε πριν λίγα χρόνια ανάλογου μεγέθους υπεξαίρεση από εκτός πόλεως μεγαλο-λογιστή, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν αποθρασυνθεί οι πάντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: