googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

76 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ. Ο DE VECCHI, O AICARDI ΚΑΙ Η ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ «ΕΛΛΗ»

4
Posted by 
Ο τέτραρχος του φασισμού De Vecchi, όταν ήταν Κυβερνήτης της Δωδεκανήσου κατεχόταν από έναν ανεξήγητο ανθελληνισμό. Σφυροκοπούσε συνεχώς τη Ρώμη με αναφορές σχετικά με την παραβίαση της ουδετερότητας εκ μέρους της Ελλάδας. Παρέσυρε και τις ιταλικές ναυτικές Αρχές, που από τις πρώτες ημέρες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πίστευαν ότι στα ελληνικά χωρικά ύδατα και λιμάνια βρίσκονταν πλήθος εχθρικά πλοία και μυστικές αγγλικές βάσεις.
Η Ελλάδα εκείνον τον καιρό, αν και σαφώς έγερνε προς την Αγγλία, προσπάθησε με θρησκευτική ευλάβεια να διαφυλάξει την ουδετερότητά της. Το βιβλίο του Εmanuele Grazzi αποτελεί το καλύτερο αποδεικτικό στοιχείο για την προσπάθεια της Ελλάδας να αποφύγει τις ορέξεις του επεκτατικού γείτονά της. Οι προκλήσεις της Ιταλίας ήταν συνεχείς.
Ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα Ε. Grazzi γράφει «…Δεν περνούσε ημέρα, θα μπορούσαμε να πούμε, χωρίς ο Ναυτικός Ακόλουθος να λάβει από τους ανωτέρους του εντολή να εξακριβώσει αν στο Α και Β σημείο της Ελλάδος στάθμευαν βρετανικά πλοία, όπως είχε επισημανθεί στη Ρώμη. Μετά τη διεξαγωγή των σχετικών ερευνών η πληροφορία αποδεικνυόταν πάντοτε αβάσιμη. Αγγλικά πλοία περιπολούσαν φυσικά στα νερά του Αρχιπελάγους, όπως επίσης και στη θάλασσα μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, αλλά δε διέθεταν αγκυροβόλια στις ελληνικές ακτές και ήταν μάλιστα πολύ σπάνια και η περίπτωση στάθμευσης σε ελληνικά λιμάνια για το χρονικό διάστημα των 24 ωρών που επέτρεπαν τα διεθνή νόμιμα».
Διαβάστε περισσότερα:
https://kostaskogiopoulos.wordpress.com/2016/10/27/76-%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CE%BF-de-vecchi-o-aicardi-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B2%CF%85%CE%B8%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BB/

Δεν υπάρχουν σχόλια: