googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

ΜΙΜΗΣ ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ, Ο «Πράσινος» ΗΡΩΑΣ του Αλβανικού Έπους

Ο «πράσινος» ήρωας Μίμης Πιερράκος (pic)
Ένας από τους πλέον διάσημους παίκτες της πρώτης 50ετιας από την ίδρυση του Παναθηναϊκού αποτέλεσε μια από τις ηρωικές και ταυτόχρονα τραγικές φιγούρες του έπους του 1940. Ο Μίμης Πιερράκος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 31 ετών στο πεδίο της μάχης από θραύσμα οβίδας ιταλικού βομβαρδιστικού, τη στιγμή που έγραφε γράμμα στη μητέρα του και τον αδερφό του.
Το γράμμα βρέθηκε δίπλα στο πτώμα του και ανέφερε: «Δόξα τω θεώ είμαι καλά. Μην ξεχάσεις Στέφανε να μου στείλεις ένα πουλόβερ, λίγα τσιγάρα, ξυραφάκια και λίγο χαρτζιλίκι για κανένα καφεδάκι όταν μπαίνουμε σε κανένα χωριό και για κονιάκ. Σήμερα ήρθαν εχθρικά αεροπλάνα και τους ρίξαμε τρία. Από το ένα γλίτωσαν τρεις με αλεξίπτωτα. Τον έναν τον έπιασα εγώ με τρέξιμο για 5 χιλιόμετρα και αν με έβλεπε ο Σίμιτσεκ, θα με έπαιρνε στην Εθνική Ομάδα. Έπειτα από τα συγχαρητήρια βρήκα λίγο καιρό να σας γράψω ένα γράμμα. Τα πάμε υπέροχα στο μέτωπο, νομίζω ότι είμαι στην εξοχή...».
Σε εκείνο το σημείο το γράμμα σταματάει αφού ο Δημήτρης Πιερράκος δεν κατάφερε να το τελειώσει ποτέ, όμως ο διοικητής της μονάδας του το κράτησε και το επέστρεψε στην Αθήνα. Με το τέλος του πολέμου το γράμμα έμεινε… ζωντανό και ήρθε στη δημοσιότητα λίγα χρόνια αργότερα.
Ο «Μπρακ» όπως τον φώναζαν στον Παναθηναϊκό άφησε την τελευταία του πνοή στα εδάφη της Αλβανίας και θεωρείται ήρωας όπως όσοι πολέμησαν απέναντι στον φασισμό του Μουσολίνι και του Χίτλερ.
Θάφτηκε σε νεκροταφείο της Αλβανίας, μαζί με άλλους Έλληνες νεκρούς στρατιώτες. Μετά τον πόλεμο ο αδερφός του Στέφανος, με τη βοήθεια του έφεδρου λοχία Χαράλαμπου Παπαδόπουλου που συνυπηρετούσε με τον Μίμη και ενός βορειοηπειρώτη κατοίκου της Διποταμιάς που είχε βοηθήσει στην ταφή, εντόπισε τον τάφο του Μίμη Πιερράκου. Το 1950 μετέβη στην Αλβανία, από όπου μετέφερε τα οστά του, τα οποία τάφηκαν στο νεκροταφείο Ζωγράφου με τιμές, σκεπασμένα με την ελληνική σημαία και το λάβαρο του Παναθηναϊκού.
http://www.leoforos.gr/football/story/104613/o-prasinos-iroas-mimis-pierrakos-pic
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AF%CE%BC%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια: