googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Ο μοιραίος Ν.2612/1998 με τον οποίο πέρασε η δασοπυρόσβεση στην πυροσβεστική είναι ο νεκροθάφτης των δασών μας!!!

 
ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2612/1998
''Ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις''
Φ.Ε.Κ. 112/25-5-1998/Τ.Α.
"Η ευθύνη και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της καταστολής των πυρκαγιών στα δάση και στις δασικές εν γένει εκτάσεις ανατίθεται στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η αρμοδιότητα αυτή ασκείται από τις κατά τόπο Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, οι οποίες μπορούν να ζητούν, όταν κρίνεται αναγκαίο, τη συνδρομή άλλων αρχών και φορέων. 'Όλες οι αρχές, φορείς και πρόσωπα που παρέχουν τη συνδρομή τους ενεργούν υπό τις οδηγίες του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων. Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου ως ''επιχειρησιακός σχεδιασμός της καταστολής'' νοείται η οργάνωση, η διαχείριση και ο συντονισμός των δυνάμεων πυρόσβεσης, του εξοπλισμού και των άλλων μέσων και περιλαμβάνει ενέργειες που εξασφαλίζουν την έγκαιρη επισήμανση, αναγγελία και επέμβαση, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών."
http://www.firesecurity.gr/261298.htm

Αυτό είναι το 1ο άρθρο του Νόμου - νεκροθάφτη των δασών μας. Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία, παρά τις δεσμεύσεις της δεν κατάφερε να ακυρώσει αυτό τον νόμο και να επαναφέρει την αρμοδιότητα στην Δασική Υπηρεσία. 
Γιατί όμως είναι κακός αυτός ο Νόμος; Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σωστή σειρά.
Ο Νόμος αυτός ήταν ένα μαζικό ρουσφέτι, του εθισμένου σε τέτοιες πολιτικές ΠΑΣΟΚ, στην κοινωνική ομάδα των πυροσβεστών, που πίεζαν να δημιουργηθούν νέες θέσεις αξιωματικών στο σώμα, για την ταχύτερη εξέλιξη τους και το ξεμπλοκάρισμα της επετηρίδας.
Μέχρι τότε η δασοπυρόσβεση ήταν αρμοδιότητα της δασικής υπηρεσίας. Έχοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό σε οχήματα και τεχνογνωσία, η δασική υπηρεσία με τις αποκεντρωμένες τοπικές υπηρεσίας της, κάθε καλοκαίρι προσλάμβανε εποχιακό προσωπικό και δούλευε προληπτικά μέσα στα δάση. 
Απομάκρυνε ξερά και άρρωστα δένδρα, περιορίζοντας την καύσιμη ύλη, συντηρούσε τους δασικούς δρόμους, άνοιγε καινούργιους όπου χρειαζόταν, κατασκεύαζε μικρά ανασχετικά φράγματα, προστάτευε το έδαφος από την διάβρωση, δημιουργούσε μονοπάτια, χαρτογραφούσε τα περάσματα και έκανε δενδροφυτεύσεις. 
Όλα σταμάτησαν μόλις η αρμοδιότητα δασοπυρόσβεσης, τα οχήματα  και τα ανάλογα κονδύλια πέρασαν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. 
Η πρόληψη και όλες οι παραπάνω ενέργειες διεκόπησαν καθώς και η προμήθεια εξειδικευμένων μηχανημάτων κατάλληλων για δασικές εργασίες. 
Σήμερα τα περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα είναι ακατάλληλα για χρήση σε δασικούς δρόμους, οι δασικοί δρόμοι δεν συντηρούνται και είναι πλέον κλειστοί ή σε κακή κατάσταση. Τα δάση είναι γεμάτα ξερά δένδρα και άφθονη  καύσιμη ύλη. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αγνοούν τα περισσότερα δασικά περάσματα και μονοπάτια, καθώς ποτέ δεν τα έχουν περπατήσει.
Βασική αρχή της Πυροσβεστικής είναι η αποφυγή εσόδου στη δασική έκταση, η περιμετρική επιτήρηση της φωτιάς και η μετάθεση της πυρόσβεσης ουσιαστικά στα εναέρια μέσα.
Τα αποτελέσματα είναι απολύτως ορατά καθώς οι δασικές πυρκαγιές από τότε έχουν εξελιχθεί ποιοτικά σε εξαιρετικά φονικές διαδικασίες και δημιουργούν τεράστια κοινωνικά ζητήματα. 
Ποια είναι η λύση και η δική μας πρόταση; Μα φυσικά η επαναφορά της δασοπυρόσβεσης με ότι αυτό συνεπάγεται στη δασική υπηρεσία. Δύσκολη λύση αλλά είναι αυτή που μπορεί να μας δώσει ελπίδα για καλύτερη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.
Η επόμενη κυβέρνηση της χώρας πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και να αγνοήσει το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: