googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

26 Αυγούστου 1922. Αρχή του Τέλους του Μικρασιατικού Ελληνισμού.


Ioannis Bougas
Στις 4:00 το πρωί της 26ης Αυγούστου 1922 άρχισε η γενική επίθεση του Τουρκικού στρατού εναντίον του Ελληνικού μετώπου το οποίον εκτεινόταν σε μήκος 715 χιλιομέτρων από την Προποντίδα νότια έως την καρδιά της Μικράς Ασίας στο Αφιόν Καραχισάρ, και από εκεί σε ορθή γωνία δυτικά μέχρι το Αιγαίο Πέλαγος νότια της Σμύρνης (ακολουθώντας τον Μαίανδρο ποταμό).
Μεγάλωσα ακούγοντας συχνά τα βράδυα του χειμώνα τις διηγήσεις του πατέρα μου από τις εμπειρίες του σε εκείνον τον πόλεμο. Είχε συμμετάσχει στη Μικρασιατική εκστρατεία επί τριετίαν (Αύγουστος 1919 – Αύγουστος 1922) ως στρατιώτης του Υγειονομικού και είχε λάβει μέρος στην προέλαση του Ελληνικού Στρατού προς την Άγκυρα το καλοκαίρι του 1921.
Η επίθεση του Κεμαλικού στρατού τον βρήκε στο Αφιόν Καραχισάρ, από όπου έφθασε πεζοπορώντας με το τμήμα του στο Αδραμμύτιο, στις ακτές του Αιγαίου, βόρεια της Σμύρνης. Απέδιδε τη διάσωσή του στην ικανότητα του λοχαγού του, στρατιωτικού ιατρού, να διατηρήσει τους άνδρες του ενωμένους και πειθαρχημένους στην πορεία της οπισθοχώρησης.
Μεγάλη εντύπωση μου έκανε ο πόνος που έδειχνε κάθε φορά που ανέφερε ότι το πολεμικό πλοίο που τους συνέλεξε, πριν αναχωρήσει για την Καβάλα με τα κανόνια του βομβάρδισε και σκότωσε τα άλογα και τα μουλάρια του Ελληνικού στρατού που είχαν απομείνει στην παραλία και τους γύρω λόφους (προφανώς για να μην πέσουν στα χέρια των τούρκων).
Φυσικά είχε και τη γνώμη του για τους υπεύθυνους της τραγωδίας του Ελληνισμού, ίσως μεγαλύτερης και από την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453, αφού η Συνθήκη της Λωζάννης και η ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησαν έβαλαν ταφόπλακα στην Μεγάλη Ιδέα και στα δικαιώματα της Ελλάδος στη Μικρά Ασία μετά από τέσσαρες χιλιάδες χρόνια.
Με την πολύχρονη κρίση που περνά η σημερινή Ελλάδα, η επέτειος της Μικρασιατικής Καταστροφής πικραίνει ακόμη περισσότερο. Όσες καταστροφές όμως και όσες κρίσεις και να περάσει –οι πολιτικοί της πατρίδος φροντίζουν να μην μας λείπουν- η Ελλάδα πάλι στέκεται στα πόδια της.
Αιωνία η Μνήμη όλων των νεκρών μας στη Μικρά Ασία, και μια Ευχή για καλύτερες ημέρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: