googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Χειρουργικά χέρια υπεράνθρωπης ακρίβειας

Χειρουργικά χέρια υπεράνθρωπης ακρίβειας
Σε μια πρόσφατη σειρά πειραμάτων, το αυτόνομο ρομπότ-χειρουργός STAR (Smart Tissue Autonomous Robot) αναμετρήθηκε με έναν ειδικό χειρουργό στην επέμβαση για την αφαίρεση καρκινικού ιστού. Αποδείχθηκε πως το STAR πραγματοποιούσε πιο ακριβείς τομές σε σχέση με τον ειδικό και τραυμάτιζε λιγότερο την περιοχή γύρω από την τομή. Οι ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους στο ρομποτικό συνέδριο IROS 2017.
«Πραγματικά πιστεύω ότι αυτό είναι το μέλλον των χειρουργικών επεμβάσεων», αναφέρει ο συνεργάτης της μελέτης Axel Krieger, βοηθός καθηγητής μηχανικής στο University of Maryland.
Το STAR έχει επιδείξει μερικές ακόμη εντυπωσιακές χειρουργικές επιδόσεις. Πέρυσι, πραγματοποίησε ράμματα στο έντερο ενός χοίρου. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και από έμπειρους χειρουργούς. Στο 40% των δοκιμών του STAR, υπήρξε κάποια βοήθεια από ανθρώπινο χέρι. Ωστόσο, στο υπόλοιπο 60%, ολοκλήρωσε τη διαδικασία εντελώς μόνο του. Ποια ήταν τα αποτελέσματα; Τα ράμματα του STAR ήταν πιο σταθερά και πιο ανθεκτικά σε σχέση με αυτά των χειρουργών.
Διαβάστε περισσότερα:

Χειρουργικά χέρια υπεράνθρωπης ακρίβειας


Δεν υπάρχουν σχόλια: