googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Συνεχή είναι πλέον τα προκλητικά περιστατικά όπου Τουρκικές μηχανότρατες εντοπίζονται να ψαρεύουν στα ελληνικά νερά...

Συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα η καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων του ανατολικού Αιγαίου από την ανεξέλεγκτη αλιεία από τουρκικές μηχανότρατες. Ψαρεύοντας παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, εξαντλούν τα ήδη υποβαθμισμένα ιχθυαποθέματα. Αυτή τη στιγμή τα μεγάλα τούρκικα αλιευτικά βρίσκονται στα ελληνικά νερά κοντά στο Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και τη Λέρο.
Όλα αυτά συμβαίνουν με την ανοχή, την ολιγωρία (ή την αποδοχή;) των κρατικών αρχών, και παρά τις φιλότιμες και συνεχείς προσπάθειες που καταβάλουν τα σκάφη και πληρώματα του λιμενικού, οι οποίοι όμως δεν έχουν την εντολή να παρέμβουν αποτελεσματικά.
Αξιοσημείωτα είναι όμως και τα πολυάριθμα περιστατικά όπου Έλληνες ψαράδες καταγγέλλουν στις λιμενικές αρχές την παράνομη δραστηριότητα των τουρκικών αλιευτικών, αλλά τελικά καταλήγουν να είναι οι ίδιοι υπόλογοι και στόχος ελέγχων, αντί να αξιοποιούνται οι πληροφορίες που προσφέρουν για την αντιμετώπιση αυτών των παραβιάσεων από τα τουρκικά σκάφη.
Οι τουρκικές μηχανότρατες παραμένουν επί μέρες στα ελληνικά νερά και επιστρέφουν στην Τουρκία μόνο για να εκφορτώσουν την ψαριά τους.Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία εποχή όπου τα αντίστοιχα ελληνικά αλιευτικά απαγορεύεται να ψαρεύουν, ενώ οι Έλληνες παράκτιοι αλιείς της περιοχής, με δυσκολία επιβιώνουν ψαρεύοντας τα ήδη υπεραλιευμένα ιχθυαποθέματα. Σε όλες τις προσεγγίσεις προς τις παράνομες μηχανότρατες από το ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος δεχόμαστε απειλές και προσβλητικές χειρονομίες, αλλά και την αίσθηση ότι χρόνο με το χρόνο επεκτείνεται το «κεκτημένο τους δικαίωμα» να ψαρεύουν στα ελληνικά νερά. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται επικίνδυνα προηγούμενα που μας προβληματίζουν ιδιαίτερα, καθώς εάν οι κρατικές αρχές δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τέτοια προκλητικά περιστατικά κατά τους θερινούς μήνες, τι πρέπει να περιμένουμε όταν θα επικρατούν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, σε ένα Αιγαίο που εγκαταλείπεται, μόλις αναχωρήσουν οι τελευταίοι επισκέπτες.
Διαβάστε περισσότερα:
http://archipelago.gr/tourkikes-michanotrates-alievoun-epi-meres-sta-ellinika-nera-proklitiki-ke-adiaforia-ton-ellinikon-archon/

Δεν υπάρχουν σχόλια: