googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Νέα πρόκληση - Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στις Οινούσσες

Νέα πρόκληση - Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στις Οινούσσες
Του Νίκου Μελέτη
Χωρίς κανέναν σεβασμό στην αγωνία των οικογενειών των αγνοουμένων στο τραγικό δυστύχημα με σκάφος στις Οινούσσες και έχοντας επίγνωση ότι δυσχεραίνουν τις προσπάθειες Έρευνας και Διάσωσης οι Τουρκικές Αρχές έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχική αρμοδιότητα για SAR στην περιοχή των Οινουσσών εκδίδοντας δική τους NATEX και NOTAM, ενώ ήδη είχε αρχίσει μεγάλη επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.
Στην περιοχή αυτή έχει διατυπωθεί ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επι της βραχονησίδας Παναγιάς του συμπλέγματος των Οινουσσών.
Οι ελληνικές Αρχές με την ΝΟΤΑΜ Α2264/18 που εκδόθηκε στις 18 Αυγούστου 00:44 ανήγγειλαν την έναρξη επιχείρησης SAR για την αναζήτηση ναυαγών στην θάλασσα σε περιοχή με ακτίνα 5 ν.μ. γύρω από το σημείο του ατυχήματος 3829N02615E το οποίο βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών. Με την ΝΟΤΑΜ αυτή καλούνταν όλα τα μέσα που βρίσκονταν στην περιοχή να συντονισθούν με το Κέντρο του Πειραιά (PIRAEUS JRCC) πριν εισέλθουν στην συγκεκριμένη περιοχή.
Λίγη ώρα αργότερα στις 01:35 η Τουρκία με την ΝΟΤΑΜ Α4663/18 σπεύδει να δηλώσει ότι δεν αποδέχεται τον καθορισμό της περιοχής ευθύνης της Ελλάδας για Έρευνα και Διάσωση (SRR-Search and Rescue Region) στα όρια του FIR Αθηνών και υποστηρίζει ότι η περιοχή για την οποία ανήγγειλαν οι Ελληνικές Αρχές Έρευνα και Διάσωση εν μέρει επικαλύπτει την τουρκική περιοχή SRR.
Η Τουρκική ΝΟΤΑΜ μάλιστα επικαλείται την μονομερή κατάθεση των ορίων της τουρκικής SRR στον ΙΜΟ, που σημειωτέων μεταφέρει την τουρκική ζώνη ευθύνης για SAR μέχρι το μέσο του Αιγαίου, εγκλωβίζοντας έτσι τα νησιά του Αιγαίου σε τουρκική ζώνη άσκησης κυριαρχικών αρμοδιοτήτων. Με την ίδια ΝΟΤΑΜ οι τουρκικές Αρχές δηλώνουν ότι ο συντονισμός των ερευνών, που είχαν όμως ήδη αρχίσει με ευθύνη των Ελληνικών Αρχών, θα πρέπει να γίνει από το «αρμόδιο» τουρκικό συντονιστικό Κέντρο…
Διαβάστε περισσότερα:
https://www.liberal.gr/arthro/216648/amyna--diplomatia/2018/nea-proklisi-apo-tourkia-amfisbitei-tin-elliniki-kuriarchia-stin-periochi-ton-oinousson.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: