googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Ένας μήνας από την τραγική μέρα. Η φονική πυργαγιά στο Μάτι και οι ευθύνες του λιμενικού...

Όσο περνάνε οι μέρες και αναδεικνύονται οι λεπτομέρειες και οι πληροφορίες από τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, τόσο μας δημιουργούνται καινούργιες απορίες και ανοίγουν ζητήματα.
Στο σημείωμα αυτό θα ασχοληθούμε με τις ενέργειες και τις συνεπαγόμενες ευθύνες του λιμενικού σώματος, για τις οποίες δεν έχει γραφτεί κάτι μέχρι σήμερα.
Τα γεγονότα
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στη παράκτια ζώνη και τη θαλάσσια περιοχή για να σωθούν από τις φλόγες και το θερμικό κύμα. Περιμένουν με τις ώρες χωρίς καμιά βοήθεια.
Το λιμάνι της Ραφήνας βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από την περιοχή της τραγωδίας. Κλήσεις των θυμάτων συνεχείς προς το Λιμεναρχείο Ραφήνας. Όμως χρειάστηκαν 4-5 ώρες για να ενεργοποιηθεί το λιμενικό σώμα. Τις ώρες αυτές πολλοί πνίγηκαν και οι υπόλοιποι υπέφεραν τρομοκρατημένοι μέσα στο σκοτάδι. Τις κρίσιμες αυτές ώρες κανένα θαλάσσιο μέσο δεν φρόντισε να προσεγγίσει και να φωτίσει την περιοχή με τους προβολείς του ώστε διευκολυνθούν οι όποιες προσπάθειες διάσωσης έγιναν με αυταπάρνηση και ηρωισμό από ιδιώτες με μικρά σκάφη. Καμία εντολή διακοπής αποβίβασης επιβατών στο λιμάνι της Ραφήνας δεν δόθηκε προκειμένου να περιοριστεί η φόρτιση του οδικού δικτύου. Κανένας δεν φρόντισε να ενεργοποιήσει τα ευρισκόμενα στην παρακείμενη βάση ελικόπτερα του ναυτικού, τα οποία είχαν δυνατότητα νυχτερινών επιχειρήσεων.
Αν όλα αυτά δεν δημιουργούν τεράστιο ζήτημα κάτι δεν πάει καλά. Ελπίζουμε ότι η δικαστική διερεύνηση θα αναδείξει ΌΛΕΣ τις ευθύνες και θα στείλει τους ανίκανους στο εδώλιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: