Όλοι γνωρίζουμε το ψηλότερο βουνό των Ιμαλαΐων, το Έβερεστ, με το ψηλότερο σημείο της γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, 8848m. Το Έβερεστ βρίσκεται μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ.
Το Έβερεστ όμως δεν έχει τα πρωτεία του ψηλότερου βουνού του ηλιακού μας συστήματος...
Το ψηλότερο μέχρι στιγμής γνωστό βουνό του ηλιακού μας συστήματος είναι το ανενεργό ηφαίστειο Όλυμπος (Olympus Mons), στον πλανήτη Άρη. (Έχει κι ο Άρης τον "δικό του" Όλυμπο!!..)
"Οι διαστημικές αποστολές επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για βουνό, ενώ μέχρι τότε οι αστρονόμοι θεωρούσαν ότι αυτό που έβλεπαν ήταν ισχυρή ανάκλαση φωτός, που την ονόμαζαν «Χιόνι του Ολύμπου» (Nix Olympica) και υποψιάζονταν ότι ήταν βουνό, χωρίς όμως να μπορούν να το εξακριβώσουν.
Το 1972 ο Mariner 9 με τις φωτογραφίες του απέδειξε ότι το ύψος του ήταν πολύ μεγαλύτερο από το ύψος οποιουδήποτε βουνού της γης, και έτσι η περιοχή μετονομάστηκε από «Χιόνι του Ολύμπου» σε «Όρος Όλυμπος».
Το εξαιρετικό του μέγεθος οφείλεται πιθανά στο γεγονός ότι κάτω από το ηφαίστειο βρίσκεται μια θερμή κηλίδα (αγγλ. hot spot), η οποία κατά περιόδους διοχετεύει λάβα στην επιφάνεια.
Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό και στη Γη:
Τα νησιά της Χαβάης είναι παράδειγμα παρόμοιων ηφαιστείων, αλλά μικρότερου ύψους, γιατί η Ειρηνική Τεκτονική Πλάκα μετακινείται συνεχώς πάνω από τη θερμή κηλίδα.
Το γεγονός ότι ο Όλυμπος είναι τόσο ψηλός οφείλεται στο γεγονός ότι στον Άρη δεν παρατηρείται τεκτονική δραστηριότητα, καθώς δεν διαθέτει τεκτονικές πλάκες.
Κατά συνέπεια, καθώς από το ηφαίστειο συνέχισε να ρέει λάβα συνεχώς στο ίδιο σημείο, το πάχος των στρωμάτων αθροίστηκε σε ένα τέτοιο ύψος.
Μια άλλη αιτία είναι η μικρότερη βαρύτητα στον Άρη, που επιτρέπει στο ηφαίστειο να φθάσει σε μεγάλο ύψος πριν καταρρεύσει από το ίδιο του το βάρος."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου