googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

16 Οκτωβρίου 1943: Επιδρομή στην Κάλυμνο, μια μέρα στη μάχη του Αιγαίου

 

Στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τον ανεφοδιασμό των γερμανικών φρουρών στα νησιά του Αιγαίου, οι Γερμανοί μετακινούν νηοπομπές μέσω των στενών του Οτράντο αλλά η δράση των βρετανικών υποβρυχίων τις περιορίζει δραστικά. Νέες προσπάθειες θα συνεχίσουν να αναχαιτίζονται από καταδιωκτικά αποσπάσματα του βρετανικού και του ελληνικού στόλου, που ναυλοχούσαν σε απομονωμένους όρμους των μικρασιατικών παραλίων.

Σε μία περίπτωση, γερμανική νηοπομπή με κατεύθυνση την Κάλυμνο αναγνωρίζεται από το βρετανικό υποβρύχιο HMS “Torbay” το πρωϊνό της 16ης Οκτωβρίου, που της επιτίθεται βυθίζοντας το ατμόπλοιο “Kari” με 500 στρατιώτες (οι 320 διασώθηκαν) και προκαλώντας ζημιές στο “Trapani”.

Καθώς η νηοπομπή κατευθύνθηκε στο λιμάνι της Καλύμνου, κλήθηκε μοίρα 4 αντιτορπιλικών από τον όρμο Guvercinlik η οποία το βράδυ της 16ης επιτέθηκε στα γερμανικά πλοία. Καθώς τα αντιτορπιλικά HMS “Jervis” (F00) και “Penn” (G77) παρέμειναν εκτός παρέχοντας προστασία, το ελληνικό αντιτορπιλικό ΒΠ «Μιαούλης» (L-91) μαζί με το βρετανικό HMS “Hursley” (L84), εισήλθαν στον κόλπο και αφού εκτόξευσαν φωτιστικά βλήματα, επιτέθηκαν στα ελλιμενισμένα πλοία βυθίζοντας ένα καταδιωκτικό υποβρυχίων (UJ-2109), μία τορπιλάκατο (E BOAT ) και ένα σκάφος αποβάσεως (F 388) και προξένησαν ζημιές στα οπλιταγωγά “Santorini” και “Trapani”.

https://www.ptisidiastima.com/1943-assault-kalymnos/


Δεν υπάρχουν σχόλια: