googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Ας μιλήσουμε για το δήθεν “φυλετικό μίσος” απέναντι στους Ρομά… μετά το συμβάν με ΔΙΑΣ στο Πέραμα

 


Σ’ αυτή τη χώρα έχουμε χάσει τον μπούσουλα. Το αυτονόητο έχει καταντήσει ζητούμενο. Ο λόγος για το επεισόδιο στο Πέραμα. Προφανώς, είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να σκοτώνεται ένας άνθρωπος και μάλιστα νέος. Από την άλλη πλευρά, όμως, εάν δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, δεν πρόκειται για έναν παντελώς αναίτιο θάνατο.
Ο 20χρονος Ρομά είχε κλέψει ένα αυτοκίνητο, αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο όταν του το ζήτησαν οι αστυνομικοί κι όχι μόνο ανάπτυξε ταχύτητα, αλλά κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, όταν εγκλωβίστηκε, έκανε όπισθεν και εμβόλισε τους μοτοσυκλετιστές αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, τραυματίζοντας αρκετούς, όπως έχει ανακοινωθεί. Και τότε έπεσαν απανωτοί πυροβολισμοί. Δεν ήμουνα, βεβαίως, αυτόπτης μάρτυρας, αλλά από όσα έχουν γίνει γνωστά, η παραπάνω γενική περιγραφή δεν αμφισβητείται.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν και σκότωσαν τον οδηγό και τραυμάτισαν τον συνοδηγό οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με βαριά κατηγορία. Προφανώς, όταν υπάρχει θάνατος και τραυματισμός, οι αυτουργοί αστυνομικοί πρέπει να δώσουν καταθέσεις, να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να διερευνηθούν οι συνθήκες για το εάν είχαν ρεαλιστικά εναλλακτικές λύσεις.
Δεν μου αρέσει καθόλου οι αστυνομικοί με το παραμικρό να βγάζουν τα κουμπούρια. Αναρωτιέμαι, όμως, σε ποια φιλελεύθερη δημοκρατική χώρα θα συνέβαινε ένα τέτοιο περιστατικό και δεν θα υπήρχε αστυνομική αντίδραση;
Προφανώς, θα ήταν προτιμότερο οι αστυνομικοί να είχαν πυροβολήσει τα λάστιχα για να ακινητοποιήσουν το κλεμμένο αυτοκίνητο, αλλά το γεγονός ότι η καταδίωξη κράτησε πολύ ώρα και εξελίχθηκε από τη Θηβών μέχρι το Πέραμα, σημαίνει ότι τα κουμπούρια δεν βγήκαν με τη μία.
Όσο κι αν κατανοούμε τον πόνο των συγγενών του θύματος, δεν ισχύει ότι “ένα αυτοκινητάκι πήρε, δεν είναι δα και εγκληματίας”. Ο δράστης της κλοπής και θύμα ήταν σεσημασμένος, αλλά και να μην ήταν η κλοπή αυτοκινήτου είναι έγκλημα κι ακόμα μεγαλύτερο έγκλημα είναι ο εμβολισμός των αστυνομικών.
Μπορεί το νεαρό της ηλικίας να προσδίδει ένα κάποιο ελαφρυντικό, αλλά η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Είναι προφανές πως αρκετοί Ρομά έχουν μία λανθασμένη αντίληψη για το Κράτος Δικαίου, όπως και για τη φυλετική αλληλεγγύη.
Διαβάστε περισσότερα: https://www.defence-point.gr/news/as-milisoyme-gia-to-quot-fyletiko-misos-quot-apenanti-stoys-roma-meta-to-symvan-me-quot-dias-quot-sto-perama?pop=2




Δεν υπάρχουν σχόλια: