googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Astronomy Picture of the Day: LUNA-25: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

 

Εικ 1: Ο Κύριος στόχος καθόδου της Αποστολής, ο κρατήρας Bguslawsky (κόκκινο βέλος), με τον δευτερεύοντα στόχο, τον κρατήρα Manzinus (κίτρινο βέλος)


Εικ 2: Ο εφεδρικός στόχος καθόδου, ο κρατήρας Pentland (πράσινο βέλος)

Τα νέα δεν ήταν καθόλου καλά…
Η Αποστολή είχε μπει κανονικά σε Σεληνιακή τροχιά στις 16 Αυγούστου, με χαρακτηριστικά 91.4 km περισελήνιο και 112.6 km αποσεληνίο, σχεδόν κάθετα στον σεληνιακό ισημερινό: 82.07 deg.
Απολύτως αναμενόμενη αυτή η μεγάλη κλίση, αφού στόχος της ήταν περιοχή κοντά στον Σεληνιακό Νότιο Πόλο.
Κύριος στόχος καθόδου της ακάτου Luna-Glob ήταν ο κρατήρας Boguslawsky (97 km διάμετρος), με δευτερεύοντα τον κρατήρα Manzinus (98 km).
Υπήρχε τέλος κι ένας ακόμη εφεδρικός στόχος καθόδου, ο κρατήρας Pentland (56 km) για την περίπτωση που οι δυό κύριοι στόχοι δεν θα ήταν προσιτοί για οποιονδήποτε λόγο (Εικ 1,2)
Όλα άρχισαν με την εντολή τροποποιήσεως της αρχικής τροχιάς, ώστε το σκάφος να εισέλθει στην τελική, από την οποία στο κατάλληλο σημείο, θ’ απελευθέρωνε την άκατο καθόδου.
Ήταν χθες 11:10 ώρα Greenwich, (14:10 ώρα Μόσχας)… ο ανασχετικός κινητήρας «δυσλειτούργησε»!
Η πρώτη ανακοίνωση μίλαγε για «είσοδο σε μη ενδεδειγμένη» τροχιά, γεγονός που έκανε την κάθοδο στον κυρίως στόχο στις 21 Αυγούστου, αδύνατη. Στόχος τώρα ήταν ο δευτερεύων, με αναμενόμενη κάθοδο στις 23 του μηνός.
Αλλά λίγα λεπτά αργότερα, στις 11:57 ώρα Greenwich η επαφή με το σκάφος χάθηκε!…
Σήμερα ανακοινώθηκε τελικά η συντριβή του, πολύ-πολύ βορειότερα σε κάποιο σημείο της «Θάλασσας της Ηρεμίας (Marre Tranquillitatis)…
H Αποστολή Luna-25, δεν έχει φυσικά την παραμικρή σχέση με το γενικό Σεληνιακό Πρόγραμμα Luna της ΕΣΣΔ, από το 1958 μέχρι και το 1976.
Το όνομα επιλέχθηκε απλώς για να δώσει μιά αίσθηση συνέχειας…
Χαρακτηριστικό του τότε Σοβιετικού Προγράμματος ήταν ότι όλες οι αυτόματες αποστολές προς την Σελήνη καλύπτονταν κάτω από το ίδιο γενικό όνομα!
Ασχέτως της Φύσεώς τους!
Είτε δηλ επρόκειτο γι’ αποστολές διέλευσης κοντά από την Σελήνη, όπως οι πρώτες, είτε αποστολές συντριβής σ’ αυτήν, είτε ομαλής καθόδου, είτε τροχιακές, είτε αποστολές μ’ αυτόματα οχήματα (Luna-17/Lunokhod 1, Luna-21/Lunokhod 2), είτε αποστολές επιστροφής δειγμάτων (Luna-16, 20, 24).
Αυτό από μόνο του έκανε ιδιαίτερα ομιχλώδες το τότε Πρόγραμμα της ΕΣΣΔ προς την Σελήνη.
Αλλά γι’ αυτό, ευκαιρία είναι τώρα να το δούμε σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: