googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μετέτρεψε ένα ήσυχο ελληνικό λιμάνι σε γεωπολιτικό κέντρο: Η Αλεξανδρούπολη έχει εξελιχθεί σε βασικό στρατηγικό σημείο… Και για τα σιτηρά;

 

Το συντηρητικό αμερικανικό περιοδικό, The National Interest δημοσιεύει εκτεταμένη ανάλυση του αναλυτή γεωπολιτικής/γεωστρατηγικής John Sitilides της εταιρίας Trilogy Advisors και διπλωματικού συμβούλου του State Department.

Αναφέρεται στην μετεξέλιξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ένα κρίσιμης σημασίας κόμβο μεταφοράς προμηθειών και οπλισμού για την Ουκρανία.

Από τότε που η Μόσχα ακύρωσε την συμμετοχή της στην συμφωνία για την αποστολή των σιτηρών της Ουκρανίας, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, το Κίεβο και σε άλλες πρωτεύουσες, σχετικά με το πως θα προχωρήσουν οι αποστολές των ζωτικής σημασία σιτηρών και άλλων τροφίμων σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Νότιας Ασίας οι οποίες εξαρτώνται από τις ουκρανικές εξαγωγές προκειμένου να θρέψουν τους πληθυσμούς τους.

Μία άριστη επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αναφέρει, το οποίο προσφέρει την δυνατότητα να επιλυθεί ο γρίφος της μεταφοράς δια θαλάσσης των τροφίμων αυτών.

Ο αναλυτής αναφέρει σχετικά:

  • Η στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης

Ευρισκόμενο σε μία σχετικά μη αναπτυγμένη περιοχή στην Βόρεια Ελλάδα αρκετά μίλια από τα τουρκικά σύνορα και 60 μίλια Βόρεια των Στενών των Δαρδανελίων τα οποία οδηγούν στην Μαύρη Θάλασσα, η Αλεξανδρούπολη είναι το σημείο εκκίνησης ενός κάθετου διαδρόμου ο οποίος οδηγεί κατ’ ευθείαν στην Βουλγαρία και την Ρουμανία η οποία διαθέτει 380 μίλια κοινά σύνορα με την Ουκρανία.

Διαβάστε περισσότερα: https://hellasjournal.com/2023/08/pos-o-polemos-stin-oukrania-metetrepse-ean-isicho-elliniko-limani-se-geopolitiko-kentro-i-alexandroupoli-echi-exelichthi-se-vasiko-stratigiko-simio-ke-gia-ta-sitira/

Δεν υπάρχουν σχόλια: