googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Scope Ratings: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας

 

Στην επενδυτική βαθμίδα αναβάθμισε η Scope Ratings την ελληνική οικονομία και το outlook της είναι σταθερό. Πρόκειται για ξεκάθαρο σήμα από τις αγορές πως η χώρα μας έχει αλλάξει σελίδα και πως είναι θέμα χρόνου η αναβάθμιση και από άλλους οίκους αξιολόγησης. Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε ΒΒΒ-

Οι αναλυτές βλέπουν ανάπτυξη 2,4% το 2023 και 1,6% το 2024. Τον Σεπτέμβριο, είναι προγραμματισμένες δύο αξιολογήσεις. Η πρώτη στις 7 Σεπτεμβρίου από την DBRS και η δεύτερη από τη Moody’s στις 24 του μήνα. Ο οίκος DBRS έχει κατατάξει την Ελλάδα στη βαθμίδα BB (High) ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική, αλλά με αξιολόγηση «σταθερή», από τον περασμένο Μάρτιο. 

Τι οδήγησε στην αναβάθμιση

Όπως αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Scope Ratings τρεις είναι οι λόγοι που προχώρησε στην αναβάθμιση. Ο πρώτος είναι πως το δημόσιο χρέος διατηρείται σταθερά σε πτωτική τροχιά. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές παρά τον υψηλό πληθωρισμό η ανάπτυξη της χώρας είναι ισχυρή και το δημόσιο χρέος υποχωρεί. Ειδικότερα αναμένεται να πέσει στο 160,7% του ΑΕΠ έως το 2023 και να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα έτη. 

Ο δεύτερος λόγος που ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η έκθεση, η ραγδαία πτώση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) έδωσε ώθηση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και έχει θωρακίσει τις ελληνικές τράπεζες. Την ίδια στιγμή οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία εντείνονται. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να φέρουν νέες επενδύσεις ενισχύοντας σημαντικά την ανάπτυξη στη χώρα. 

Ο τρίτος λόγος που οι αναλυτές προχώρησαν στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας είναι ότι εντάθηκε η υποστήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών στην Ελλάδα. Τόσο τα μέτρα που πάρθηκαν για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, όσο και η χαλάρωση των απαιτήσεων για τις εξασφαλίσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, έδωσαν ώθηση στην ελληνική οκονομία. Μάλιστα, οι αναλυτές τονίζουν πως το «ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».

Διαβάστε περισσότερα: https://www.liberal.gr/oikonomia/scope-ratings-stin-ependytiki-bathmida-i-elliniki-oikonomia

Δεν υπάρχουν σχόλια: