Τουρκία, μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, στέλνει μηνύματα «φιλίας» προς την Ελλάδα επιχειρώντας, ωστόσο, να ανοίξει την βεντάλια των θεμάτων προς συζήτηση πέραν της μοναδικής διαφοράς που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία δια στόματος του προέδρου Ερντογάν προβάλει το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, με τον ισχυρισμό ότι δήθεν το έθεσε στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο αντιπροσωπιών στο περιθώριο της νατοϊκής συνόδου στο Βίλνιους.
H διάψευση της Αθήνας υπήρξε άμεση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος σε συνέντευξη του τόνισε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συζητηθούν θέματα που άπτονται της κυριαρχίας των νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο και το παράλογο αίτημα της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση όταν απέναντι, στα τουρκικά παράλια, υπάρχει η 4η Στρατιά του Αιγαίου, η οποία συνιστά την μεγαλύτερη αποβατική δύναμη της Μεσογείου.
Πιάνοντας την άκρη του νήματος από την αρχή, η Τουρκία συνέδεσε με επιστολές που έστειλε στον ΟΗΕ τα έτη 2021 και 2022 την ελληνική κυριαρχία στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου με την αποστρατικοποίηση τους υποστηρίζοντας ότι δήθεν τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία.
Ο στόχος της Τουρκίας είναι διττός: Αφενός επιχειρείται,στο πλαίσιο της περίφημης δημόσιας διπλωματίας και με όχημα την πρόθεση για διεξαγωγή διαλόγου με την Ελλάδα και άλλες χώρες στην περιοχή, ο κατευνασμός της Δύσης, και δη των ΗΠΑ, ώστε να προχωρήσει η πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Αφετέρου, συντελείται προσπάθεια για πιθανή νομιμοποίηση μονομερών τουρκικών επεκτατικών διεκδικήσεων μέσα από μία διμερή διαπραγμάτευση. Οι κυριότερες εκ των τουρκικών διεκδικήσεων έναντι των ελληνικών νησιών εστιάζουν στην μείωση ή εξαφάνιση των δικαιωμάτων τους σε θαλάσσιες ζώνες, στην αποστρατικοποίηση τους, και στην εμπέδωση της θεωρίας περί «Γκρίζων Ζωνών».
Η Ελλάδα έχει αναπτύξει πλήρως τα διπλωματικά της αντανακλαστικά και απέφυγε την παγίδα που επιχειρεί παραδοσιακά να στήσει η Τουρκία για μία εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευσηέχοντας συμφωνήσειστο Βίλνιους οι δύο χώρες σεέναν οδικό χάρτη, βασικοί πυλώνες του οποίου συνιστούν:
Διαβάστε περισσότερα: https://www.liberal.gr/amyna-diplomatia/apodomisi-ton-toyrkikon-diekdikiseon-gia-ta-ellinika-nisia-toy-aigaioy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου