googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Τέλος εποχής για το Discovery....

Το Discovery ολοκλήρωσε την  τελευταία αποστολή του  στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), και επέστρεψε οριστικά στη Γη το απόγευμα της Τετάρτης, έχοντας ολοκληρώσει το έργο του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ήταν το τέλος της ιστορικής διαδρομής του Discovery, του πλέον χρησιμοποιημένου διαστημικού λεωφορείου. Προσεδαφίστηκε για τελευταία φορά στις  18.57 ώρα Ελλάδος στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα. 
Στην τελευταία πτήση της καριέρας του, το Discovery παρέδωσε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό  μια νέα μονάδα αποθήκευσης, καθώς και το ανθρωποειδές ρομπότ R-2, το νέο μέλος του πληρώματος στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα.
Μετά την απόσυρσή του, το Discovery θα γίνει έκθεμα στο Εθνικό Μουσείο Αέρος και Διαστήματος του Ιδρύματος Smithsonian στην Ουάσινγκτον.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη τελευταία αποστολή του δημιουργήθηκε συνωστισμός στο πολυεθνικό "διαστημικό λιμάνι" καθώς γύρω του βρέθηκαν  τρία φορτηγά από την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τη Ρωσία, καθώς και δύο ρωσικές κάψουλες Soyuz. Ήταν  η πρώτη φορά που ο ISS δέχεται τόσες επισκέψεις ταυτόχρονα.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=388696
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (αγγλ. International Space Station -ISS) είναι ένας ερευνητικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Γη, ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης. Η συναρμολόγησή του ξεκίνησε το 1998. Είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, με την απόστασή του από την επιφάνειά της να κυμαίνεται μεταξύ 319,6 και 346,9 χιλιομέτρων (198,6 έως 215,6 μίλια). Ταξιδεύει με μέση ταχύτητα 27.744 χαω (17.240 μαω), συμπληρώνοντας 15,7 περιστροφές τη μέρα. Ο ISS αποτελεί κοινό πρόγραμμα μεταξύ των διαστημικών οργανισμώνNASA (ΗΠΑ), RKA (Ρωσίας), JAXA (Ιαπωνίας), CSA (Καναδά) και ESA(Ευρώπης) .[1]


Δεν υπάρχουν σχόλια: