googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια αγωνία για τον πυρηνικό σταθμό στο Fukushima

Η σημαντικότερη παρενέργεια του τρομακτικού σεισμού της Ιαπωνίας είναι η πιθανή τήξη του πυρήνα στον πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής του Fukushima. Οι δυσλειτουργίες του πρωτεύοντος συστήματος ψύξης σε ένα από τους αντιδραστήρες του σταθμού έχει ανεβάσει τη  θερμοκρασία του πυρήνα σε επικίνδυνα όρια. Οι τεχνικοί δεν κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τα εφεδρικά συστήματα ψύξης με αποτέλεσμα η θερμοκρασία και η πίεση στον αντιδραστήρα να ανεβαίνουν επικίνδυνα. Ήδη έγινε ελεγχόμενη απελευθέρωση ραδιενεργού ατμού από το πρωτεύον κύκλωμα για να αποφευχθεί η καταστροφή του.
Η μονάδα λειτουργούσε σε πλήρη ισχύ  και παρόλο που οι ράβδοι  ελέγχου λειτούργησαν κανονικά και ο αντιδραστήρας σταμάτησε να λειτουργεί, η διακοπή της ψύξης του πυρήνα απειλεί με τήξη το μεταλλικό περίβλημα του πυρήνα και των ράβδων καυσίμου. Αν αυτό γίνει τεράστιες ποσότητες ραδιενεργών ουσιών θα απελευθερωθούν και θα έχουμε πυρηνική καταστροφή επιπέδου Chernobyl. Η μάχη για την αποκατάσταση της ψύξης πρέπει να φέρει αποτελέσματα μέσα στις επόμενες ώρες, αλλιώς η καταστροφή θα είναι δεδομένη. 
Από google fotos

5.800 κάτοικοι που ζουν εντός πέντε μιλίων από το σταθμό Fukushima ειδοποιήθηκαν  να εκκενώσουν τη περιοχή και από όσους  ζουν σε ακτίνα 15 μιλίων από το εργοστάσιο ζητήθηκε να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους. 
Ζητήθηκε βοήθεια από τις ΗΠΑ και οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρεται ότι έγινε έκρηξη και υπάρχουν 4 νεκροί και αρκετοί τραυματίες εργαζόμενοι. Τονίζουμε ότι έκρηξη δεν σημαίνει απαραίτητα τήξη πυρήνα, όμως η ανίχνευση Καισίου είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. 
Η έκρηξη έχει οδηγήσει σε κατάρρευση της οροφής του κτιρίου. Τα πράγματα εξελίσσονται πολύ άσχημα. Μακάρι να διαψευσθούμε αλλά ας ετοιμαστούμε για νέο πυρηνικό τρόμο. Ευχόμαστε να μην έχει εκραγεί ο πυρήνας του αντιδραστήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: