googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima - Ιαπωνίας. Οι εκτιμήσεις μας με τα μέχρι τώρα δεδομένα!!!

Όπως έχουμε γράψει σε  προηγούμενες αναρτήσεις το πυρηνικό εργοστάσιο της Fukushima χρησιμοποιεί
 αντιδραστήρες  κατασκευής General Electric βράζοντος ύδατος (Boiling Water Reactor) τύπου Mark1 &2.  Το εργοστάσιο  λειτουργεί η Tokyo Electric Power Company (TEPCO).
Διαθέτει έξι αντιδραστήρες που φαίνονται στον πίνακα:
           
Τα προβλήματα ξεκίνησαν από την αδυναμία λειτουργίας των κύριων και εφεδρικών κυκλωμάτων ψύξης. Αυτό δημιουργήθηκε από έλλειψη δυνατότητας ηλεκτροδότησης όσο και από έλλειψη νερού μετά το τσουνάμι.
Φαίνεται ότι μέρος των ράβδων καυσίμου έμεινε ακάλυπτο από νερό. Στο τύπο αυτό αντιδραστήρα οι ράβδοι καυσίμου είναι συνεχώς βυθισμένες σε νερό που βράζει (εξ ου και το όνομα)  τόσο για την απορρόφηση της ενέργειας που παράγεται όσο και για την μείωση της ταχύτητας των νετρονίων, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα να δώσουν σχάση.
Το ουράνιο του πυρηνικού καυσίμου βρίσκεται μέσα σε ένα περίβλημα από Ζιρκόνιο που αποτρέπει την άμεση επαφή με το νερό.  Το Ζιρκόνιο χρησιμοποιείται επειδή, δεν απορροφά νετρόνια, είναι εξαιρετικά δύστηκτο (θερμοκρασία τήξης 1852 βαθμοί Κελσίου) και δεν οξειδώνεται. τα  ραδιενεργά προϊόντα της σχάσης παραμένουν εγκλωβισμένα μέσα στο περίβλημα ζιρκονίου, από το οποίο μπορούν να διαφύγουν μόνο αν αυτό λυώσει λόγω υπερθέρμανσης.
Από το γεγονός ότι έχουν βεβαιωμένα διαφύγει ραδιενεργό Ιώδιο και Καίσιο φαίνεται ότι έχει προκληθεί μερική τήξη, στο πάνω μέρος των ράβδων που έμεινε  ακάλυπτο από νερό. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουμε αν εξετάσουμε την έκρηξη που έγινε και η οποία σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις ήταν έκρηξη υδρογόνου. Αφού παρήχθη υδρογόνο σημαίνει ότι έγινε χημική αντίδραση ατμού νερού με το ουράνιο. 
Άρα μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι μερική τήξη της καρδιάς του αντιδραστήρα έχει γίνει.
Αυτό που μας κάνει αισιόδοξους είναι ότι το κύριο περίβλημα της καρδιάς φαίνεται να μένει άθικτο. Το περίβλημα είναι ατσάλινο υψηλής αντοχής. Η σχεδίαση Mark1 έχει πολλές αδυναμίες σε σχέση με τα σημερινά πολύ υψηλά στάνταρ ασφαλείας, όμως είναι αυτό που κάνει τη διαφορά και μας προστατεύει από μια εξέλιξη τύπου Chernobyl. Τονίζουμε επίσης ότι η σχεδίαση αυτή παρουσιάζει αρνητική ενεργότητα ως προς τη θερμοκρασία. Δηλαδή η ικανότητα των νετρονίων να δώσουν σχάση περιορίζεται όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία. Το αντίθετο ακριβώς από την πολύ επικίνδυνη σχεδίαση του Chernobyl.  Επίσης εδώ δεν υπάρχει πιθανότητα έντονης εξώθερμης αντίδρασης τύπου γραφίτη - ατμού όπως αυτή που έγινε στο Chernobyl.
Όσο περνάει ο χρόνος και διοχετεύεται θαλασσινό νερό με βόριο στους αντιδραστήρες που δεν λειτουργούν τα κυκλώματα ψύξης, η πιθανότητα κάτι χειρότερου περιορίζεται. 
Εκτιμούμε ότι το ατύχημα δεν θα ξεπεράσει την τάξη 4 στην επταβάθμια κλίμακα (http://filpap.blogspot.com/2011/03/blog-post_7472.html).





Δεν υπάρχουν σχόλια: