googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Σε κλοιό πυρηνικών εργοστασίων η Ελλάδα Εκτός από τεχνικές αστοχίες και ανθρώπινα λάθη, υπαρκτός ο κίνδυνος λόγω παλαιότητας


Η Βουλγαρία σχεδίαζε να κατασκευάσει δύο νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην περιοχή του Μπέλενε, επίσης στις όχθες του Δούναβη (όπως και το Κοζλοντούι). Το έργο ανέλαβε το 2008 η ρωσική Atomstroyexport (θυγατρική της Rosatom), με στρατηγικό επενδυτή τη γερμανική RWE. Αν και ξεκίνησαν κάποια οικοδομικά έργα, το φθινόπωρο του 2009 το έργο σταμάτησε πλήρως. Εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει μπει ούτε τούβλο. Οι Βούλγαροι έχουν αναθέσει στη βρετανική τράπεζα HSBC να εκτιμήσει την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, η οποία αμφισβητείται έντονα.
Πάντως και λίγο παραπάνω, στη Ρουμανία, στην περιοχή Τσερναβόδα, λειτουργεί πυρηνικό εργοστάσιο με δύο σχετικά νέους αντιδραστήρες, ενώ αναμένεται η λειτουργία άλλων δύο. Η ρουμανική εταιρεία Nuclearelectrica διαβεβαίωσε ότι αντέχει σεισμική δόνηση 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με πιθανή μέγιστη ένταση ενός σεισμού στη Ρουμανία να υπολογίζεται στους 7 με 7,5 βαθμούς Ρίχτερ.
Στη Σλοβενία, στην πόλη Κρσκο, υπάρχει ακόμα ένας παλιός αντιδραστήρας, ο οποίος πλησιάζει την 30ετία και αναμένεται να αντικατασταθεί άμεσα από καινούργιο, μεγαλύτερης ισχύος.
Διαβάστε περισσότερα:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_44_20/03/2011_436404

Δεν υπάρχουν σχόλια: