googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Κβαντική Ηλεκτροδυναμική: Φυσικοί μέτρησαν κάτι νέο στη ραδιενεργό διάσπαση νετρονίων – αποκάλυψη μιας νέας φυσικής;

20160615_Neutron β-decay300x340
Ένα νετρόνιο σε ελεύθερο χώρο ζει για περίπου 15 λεπτά πριν διασπαστεί σε ένα πρωτόνιο, ένα ηλεκτρόνιο και ένα αντινετρίνο. Σύμφωνα με την Κβαντική Ηλεκτροδυναμική (QED), η διάσπαση παράγει επίσης φωτόνια, περισσότερα από τα οποία προέρχονται από την επιβράδυνση του ηλεκτρονίου που εκπέμπεται. Τώρα το φάσμα αυτών των φωτονίων, μετρήθηκε με τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ακρίβεια, σε πείραμα που έγινε στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) στο Maryland. Η μέτρηση πλησιάζει στο επίπεδο ακρίβειας που χρειάζεται για να αναζητηθούν αποκλίσεις από τις προβλέψεις του QED, οι οποίες θα σηματοδοτούσαν ένα ρήγμα για το Καθιερωμένο Πρότυπο της Φυσικής.
Στο πείραμα, γνωστό ως RDK II, μια στενή δέσμη νετρονίων οδηγείται μέσω ενός μαγνητικού πηνίου. Όταν ένα νετρόνιο διασπαστεί, το πεδίο του πηνίου οδηγεί το ηλεκτρόνιο και το πρωτόνιο που εκπέμπονται μακριά από τη δέσμη, σε ένα ευαίσθητο σε φορτίο ανιχνευτή, όπου μετριούνται τα σωματίδια. Όμως, ένα φωτόνιο μετριέται μόνο αν ανιχνεύεται σε σύμπτωση με το σήμα και από τα δυο, το πρωτόνιο και το ηλεκτρόνιο.
β-Διάσπαση Νετρονίου (Από το NIST)
β-Διάσπαση Νετρονίου (Από το NIST)
Διαβάστε περισσότερα
http://egno.gr/2016/06/kvantiki-ilektrodinamiki-fisikoi-metrisan-kati-neo-sti-radienergo-diaspasi-netronion-apokalipsi-mias-neas-fisikis/

Δεν υπάρχουν σχόλια: