googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Ας μάθουμε για τις Βενζίνες τα οκτάνια και τον μόλυβδο

Ο μόλυβδος (τετρα-αιθυλιούχος μόλυβδος - TEL για την ακρίβεια) σαν πρόσθετο στην βενζίνη χρησιμοποιήθηκε για 2 λόγους, σαν αντικροτικό πρόσθετο και σαν λιπαντικό. Σαν αντικροτικό ανέβαζε την πίεση που μπορούσε να αντέξει μια βενζίνη έως ότου αυτοαναφλεγεί (ανέβαζε τα οκτάνια δηλαδή) και σαν λιπαντικό δημιουργούσε επικαθίσεις που λίπαιναν τις έδρες των βαλβίδων.



Το πρόβλημα με τον μόλυβδο είναι πως αφενός είναι επικίνδυνο και τοξικό δηλητήριο και αφ'ετέρου δημιουργεί πρόβλημα στους καταλυτικούς μετατροπείς καυσαερίων. Οι τελευταίοι υιοθετήθηκαν στα περισσότερα αυτοκίνητα από τη δεκαετία του '90 και μετά και σήμερα υπάρχουν και σε πολλές μοτοσικλέτες. Σταδιακά για τα αυτοκίνητα αυτά άρχισε η διάθεση της αμόλυβδης βενζίνης παράλληλα με την κλασσική με μόλυβδο (super).
Η αμόλυβδη σαν αντικροτικό πρόσθετο είχε σε αντικατάσταση του μολύβδου κυρίως κυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες όπως το βενζόλιο. Οι ενώσεις αυτές είναι οι περισσότερες επιβλαβείς για την υγεία αλλά ένας κινητήρας με αισθητήρα λ και καταλύτη ουσιαστικά εξομοιώνει τα καυσαέρια μιας τέλειας καύσης και τους διασπά σε απλούστερες ενώσεις όπως το μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα.
Για τα αυτοκίνητα χωρίς καταλύτη και αισθητήρα λ η βενζίνη με μόλυβδο συνέχισε να διατίθεται στην αγορά έως ότου καταργηθεί και αντικατασταθεί από την LRP (lead replacement petrol). Το καύσιμο των αυτοκινήτων αυτών παρουσιάζει ενδιαφέρον από δύο πλευρές, την ρύπανση της ατμόσφαιρας και την φθορά του κινητήρα.
Ρύπανση.
Όπως είπαμε και πιο πάνω η αμόλυβδη βενζίνη περιέχει κυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, εξαιρετικά επιβλαβείς ουσίες. Ένα καταλυτικό αυτοκίνητο δεν αφήνει τις περισσότερες εξ'αυτών να διαφύγουν στην ατμόσφαιρα μιας και τις διασπά σε απλούστερες και σχετικά ακίνδυνες, ένα μη καταλυτικό όμως ρυπαίνει με τις επικίνδυνες αυτές ουσίες την ατμόσφαιρα μιας και μέρος τους καταφέρνει να διαφύγει μέσα από τα καυσαέρια. Επειδή η super με μόλυβδο την εποχή που πρωτοεμφανίστηκε δεν περιείχε τις ουσίες αυτές (είχε μόλυβδο στην θέση τους) επικράτησε η άποψη πως είναι έως και εγκληματικό για το περιβάλλον και την υγεία να χρησιμοποιεί κάποιος αμόλυβδη αντί για σούπερ σε αυτοκίνητο χωρίς καταλύτη. Εδώ όμως υπάρχουν οι εξής δύο παρεξηγήσεις.
Διαβάστε περισσότερα: 




http://robotpig.net/__automotive/fuel-e.php?page=2

Δεν υπάρχουν σχόλια: