googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Άφθονο, εξαιρετικής ποιότητας νερό με χαμηλό κόστος από Ελληνικά χέρια!!!


Η αφαλάτωση στην Ελλάδα  εφαρμόζεται  τα τελευταία χρόνια και δίνει λύση στην υδροδότηση των άνυδρων νησιών του Αιγαίου πελάγους, υποκαθιστώντας σταδιακά την μεταφορά νερού με  υδροφόρα πλοία. Δεκάδες σύγχρονες μονάδες  αφαλάτωσης, κατασκευασμένες από Ελληνικά χέρια  έχουν ήδη εγκατασταθεί σε άνυδρα νησιά μεταξύ των οποίων στη Σύρο, στην Αίγινα και βέβαια στη Νίσυρο. Ακόμα και στην Κω δύο τουλάχιστον ξενοδοχειακές μονάδες έχουν εγκαταστήσει αφαλατώσεις.
 Κυρίαρχη μέθοδος είναι αυτή της αντιστροφής όσμωσης που με αξιοπιστία και χαμηλό κόστος μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε  υψηλής ποιότητος νερό ύδρευσης.
Η τεχνική βασίζεται στην διέλευση του θαλασσινού νερού σε υψηλή πίεση μέσα από μεμβράνες που διαχωρίζουν το νερό εισόδου σε δυο κλάσματα. Το διήθημα, δηλαδή το νερό που διέρχεται από την μεμβράνη (30 – 40% του νερού εισόδου) και το συμπύκνωμα (60 – 70%), δηλαδή το νερό που δεν διέρχεται. Στο συμπύκνωμα παραμένει το 99.8% των αλάτων του διηθήματος. Το διήθημα είναι νερό εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε άλατα κατάλληλο για ύδρευση, άρδευση και τις περισσότερες βιομηχανικές χρήσεις.
Η μονάδα της  Νισύρου πρωτολειτούργησε το 2011 και παράγει εξαιρετικής ποιότητας πόσιμο νερό από τη θάλασσα. Είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και λειτουργεί χωρίς προσωπικό, με κόστος παραγωγής περίπου 60 λεπτά το κυβικό μέτρο.
Η λύση για την ύδρευση των άνυδρων νησιών είναι εδώ και μάλιστα από Ελληνικά χέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: