googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Φυσικοί εντόπισαν μια δεύτερη εκδήλωση βαρυτικών κυμάτων στα δεδομένα από το LIGO

Βαρυτικά κύματα
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων εντόπισε μια δεύτερη εκδήλωση βαρυτικών κυμάτων στα δεδομένα από τους δίδυμους ανιχνευτές του Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO).
Τα βαρυτικά κύματα είναι «κυματισμοί» στο χωρόχρονο, που παράγονται από μερικά από τα πιο βίαια γεγονότα στο σύμπαν.
Φέρνουν μοναδικές πληροφορίες για την προέλευση του Σύμπαντος και η μελέτη τους αναμένεται να παράσχει σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη των μαύρων τρυπών, των αστεριών, των καινοφανών και των εκρήξεων ακτίνων γάμμα.
Ωστόσο, αυτά τα βαρυτικά κύματα αλληλεπιδρούν πολύ ασθενώς με σωματίδια και απαιτούν εξαιρετικά ευαίσθητο εξοπλισμό για την ανίχνευση τους.
Οι φυσικοί της επιστημονικής συνεργασίας LIGO (LSC) και του Virgo Collaboration, χρησιμοποιούν μια τεχνική για την ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων που ονομάζεται συμβολομετρία λέιζερ.
Η πρώτη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων που προήλθαν από ένα ζευγάρι συγκρουόμενων μαύρων τρυπών συνέβη στις 14 Σεπτεμβρίου 2015. Στις 26 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 22:38 EST, οι φυσικοί παρατήρησαν βαρυτικά κύματα για δεύτερη φορά.
Η εκδήλωση του βαρυτικού κύματος, που ονομάστηκε GW151226, ανιχνεύθηκε από τους δίδυμους ανιχνευτές LIGO, που βρίσκονται στο Λίβινγκστον της Λουιζιάνας και στο Χάνφορντ της Ουάσιγκτον.
«Αναφέρουμε την παρατήρηση ενός σήματος βαρυτικών κυμάτων που παρήχθησαν από την συνένωση δύο μαύρων τρυπών», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Physical Review Letters. «Το σήμα, GW151226, παρατηρήθηκε από τους δίδυμους ανιχνευτές του Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO), στις 26 Δεκεμβρίου του 2015 και ώρα 3:38:53 GMT.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εν λόγω βαρυτικά κύματα παρήχθησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων στιγμών της συγχώνευσης των δυο μαύρων τρυπών, οι οποίες είχαν 14 και 8 φορές τη μάζα του Ήλιου, που οδήγησε σε μια μεγαλύτερη μαύρη τρύπα με μάζα ίση με 21 ηλιακές μάζες.
Κατά τη διάρκεια της συγχώνευσης, η οποία συνέβη περίπου 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, μια ποσότητα ενέργειας περίπου ισοδύναμη με τη μάζα του Ήλιου μετατράπηκε σε βαρυτικά κύματα.
Το βαρυτικό κύμα GW151226, προέρχεται από τις τελευταίες 27 τροχιές των μαύρων τρυπών πριν από τη συγχώνευσή τους.
Παραπομπές
B. P. Abbott et al. GW151226: Observation of Gravitational Waves from a 22-Solar-Mass Binary Black Hole Coalescence. Physical Review Letters (2016). DOI:http://dx.doi.org/10.1103/PhysRevLett.116.241103
http://scientificallytalking.com/physicists-detected-a-second-manifestation-of-gravitational-waves-in-the-data-from-ligo/

Δεν υπάρχουν σχόλια: