googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Αφιέρωμα στην Επέτειο της ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ (7 Μαρτίου 1948).

ΣΥΝΤΟΜΟ  ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΓΕΡΜΑΝΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ  ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑΣ  ΣΤΑ  ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Του κ. Βασίλη Σ. Χατζηβασιλείου, Δικηγόρου-Ιστορικού.         
1912.Απρίλιος-Μάϊος:Η Ιταλία καταλαμβάνει το ένα μετά το άλλο τα Δωδεκάνησα για στρατιωτικό  αντιπερισπασμό προς την Τουρκία, με την οποία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι Δωδεκανήσιοι υποδέχονται τους Ιταλούς ως ελευθερωτές. Γρήγορα όμως  διαπιστώνουν την ιταλική υστεροβουλία για οριστική κατοχή των νησιών κι αρχίζουν να εκδηλώνουν την αντίθεσή τους σε κάθε συνεργασία και προσέγγιση μαζί τους. Στις 4/17 Ιουνίου οι Δωδεκανήσιοι διοργανώνουν στην Πάτμο Παννησιωτικό  Συνέδριο. Οι πληρεξούσιοί τους συντάσσονται επίσημα στην ύπαρξη ενιαίας «Πολιτείας του Αιγαίου», με πλήρη αυτονομία, προετοιμάζοντας την Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Η πρώτη αυτή ομαδική αντίδραση των Δωδεκανησίων εξοργίζει τους Ιταλούς, που εφαρμόζουν τα πρώτα σκληρά κατά των κατοίκων μέτρα. Μετά την υπογραφή της Ιταλοτουρκικής Συνθήκης Ειρήνης στο Ouchy της Λωζάννης, την 18η Οκτωβρίου, που προέβλεπε την επιστροφή των νησιών στην Τουρκία μόλις ολοκληρωνόταν η εκκένωση της Λιβύης από τα τουρκικά στρατεύματα, αρχίζουν τα αλλεπάλληλα τοπικά Ψηφίσματα των Δωδεκανησίων με σκοπό την Ένωσή τους με την Ελλάδα.
1913:Ψηφίσματα διαμαρτυρίας των Δωδεκανησίων για την παράταση της Ιταλικής Κατοχής υποβάλλονται στο Συνέδριο Ειρήνης στο Λονδίνο.

1919:Το Πάσχα (7 Απριλίου) αυτής της χρονιάς οι Ρόδιοι διαδηλώνουν με συλλαλητήρια τον πόθο τους για Ένωση με την Ελλάδα. Σημειώνονται αιματηρά γεγονότα στη Βιλλανόβα. Σκοτώνεται ο Παπά Λουκάς και η Ανθούλα Ζερβού. Στις 29 Ιουλίου υπογράφεται η Συμφωνία Τιττόνι-Βενιζέλου. Τα Δωδεκάνησα παραχωρούνται στην Ελλάδα, εκτός της Ρόδου, η οποία αργότερα με δημοψήφισμα των κατοίκων της  θα μπορούσε να γίνει Ελληνική.
Διαβάστε περισσότερα
https://docs.google.com/document/d/1Qi_C5zH_rF6tj_FIgUsIgHPuMwuWHxY4jO6njOPtmoQ/edit?usp=sharing

Δεν υπάρχουν σχόλια: