googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Ατόπημα της Λυδίας Κονιόρδου για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Ατόπημα της Λυδίας Κονιόρδου για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Το ζούμε και αυτό. Υπουργός Πολιτισμού να κατηγορεί ως προς τα μάρμαρα του Παρθενώνα όχι τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη μη επιστροφή τους, αλλά τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Σε παντελώς ανιστόρητες και εξωφρενικές δηλώσεις της, η κα Λυδία Κονιόρδου επιρρίπτει την ευθύνη για την άρνηση της βρετανικής πλευράς σε προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι όμως βρετανικές, αλλά… ελληνικές.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού για δηλώσεις της κας Κονιόρδου στη Νέα Υόρκη, «σε σχέση με τα μάρμαρα του Παρθενώνα η κ. Υπουργός τόνισε πως υπάρχει μια καινούρια κινητοποίηση στο θέμα αυτό, πως η πρόταξη της νομικής πλευράς από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν βασική αιτία της άρνησης της βρετανικής πλευράς και πως τώρα μέσω της διπλωματικής οδού αποκαθίσταται σταδιακά ένα κλίμα κοινής εμπιστοσύνης.»
Θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για άγνοια, αν το θέμα δεν ήταν τόσο λεπτό και τόσο σημαντικό και αν μέχρι τώρα όλες οι κυβερνήσεις (πλην ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) δεν το είχαν χειριστεί σε κλίμα εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης. Πριν από όλα, οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκεκριμένα η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, την οποία υπονοεί αλλά δεν κατονομάζει, ουδέποτε είχε προτάξει τη νομική πλευρά. Είχε αναθέσει σε δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου, με το οποίο συνεργάστηκε και ο τέως πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, να διερευνήσει τη δυνατότητα νομικής διεκδίκησης. Δεν είχε προβεί σε καμία άλλη ενέργεια, ενώ συνέχιζε σταθερά την προσπάθεια πολιτιστικής και πολιτικής διπλωματίας μέσω φορέων όπως η UNESCO. Μάλιστα, το πόρισμα παρελήφθη από την νυν κυβέρνηση. Εφόσον δεν το είχε στα χέρια της, πώς προέταξε τη νομική διεκδίκηση κατά τους ισχυρισμούς της κας Κονιόρδου;
Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία όλα αυτά τα χρόνια αρνείται να συζητήσει έστω το ζήτημα, κρυπτόμενη πίσω από το Βρετανικό Μουσείο, είχε αρνηθεί την  πρόταση της χώρα μας να μετάσχει η UNESCO ως διαμεσολαβήτρια στον σχετικό διάλογο μεταξύ των δύο μερών. Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που η βρετανική πλευρά απορρίπτει ελληνική πρόταση. Για την ακρίβεια, δεν έχει δεχτεί καμία, ποτέ.
http://www.liberal.gr/arthro/124306/epikairotita/2017/atopima-tis-ludias-koniordou-gia-ta-marmara-tou-parthenona.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: