googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΩ ΚΑΙ ΤΑ ΣΑΡΑΓΙΑ

4
Posted by 
Σε αυτή περίπου την περιοχή τοποθετούνται και τα Οθωμανικά σαράγια, δηλαδή η κατοικία του Οθωμανού Διοικητή. (Σαράι → τουρκικά saray → περσικά sarāy سراى είναι το μεγαλοπρεπές κτήριο, παλάτι, για Σουλτάνο ή Πασά).
Από την πλατεία του ΚΤΕΛ μέχρι την οδό Βασιλέως Παύλου υπάρχει αρχαιολογική ζώνη. Στην αναρτημένη ενημερωτική πινακίδα που τοποθέτησε η Αρχαιολογική Υπηρεσία Κω διαβάζω: «Στους πρόποδες του λόφου των Σαραγιών, η Ιταλική Αρχαιολογική Υπηρεσία ανέσκαψε τμήμα διώροφου κτηρίου, αλλά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την έρευνα, λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».
Ερευνήθηκαν πλήρως τέσσερις χώροι του κτηρίου με δάπεδα από τετράγωνες πηλοπλίνθους, ενώ δυο κλίμακες οδηγούσαν στον όροφο. Στο νοτιοδυτικό χώρο αποκαλύφθηκε ένα impluvium, μαρμάρινη δεξαμενή για την περισυλλογή των ομβρίων. Στο νοτιοανατολικό, που πιθανόν ταυτίζεται με αποθηκευτικό χώρο, εντοπίστηκαν κατά χώραν έξι πήλινα αγγεία, μαρμάρινη λεκάνη, μολύβδινο αγγείο που περιείχε θησαυρό χάλκινων νομισμάτων του Γαλληινού και της Σαλωνίνας (253-268 μ.Χ.), καθώς και χάλκινα αγαλμάτια, ανάμεσα στα οποία του Άρη, της Αφροδίτης-Ίσιδας και της Δήμητρας-Ίσιδας, εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Κω. Τα αγαλμάτια βρέθηκαν στο χώρο, πιθανόν μετά από την κατάρρευση του ορόφου, κατά την οριστική καταστροφή του οικοδομήματος στο δεύτερο μισό του 3ου αι. μ.Χ. Ο ανασκαφέας, L. Morricone, εντυπωσιασμένος από τα ευρήματα, ονόμασε το κτήριο Οικία των Χαλκών.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες, οι χώροι αυτοί διαδέχθηκαν τα δωμάτια/ καταστήματα της δυτικής στοάς της πρώιμης ελληνιστικής φάσης της Αγοράς, η οποία στη θέση αυτή κατευθύνεται προς τα δυτικά. Παρουσιάζουν τη συνήθη τριμερή διαίρεση των καταστημάτων της αντίστοιχης ανατολικής στοάς, με ορισμένες ωστόσο ιδιαιτερότητες, λόγω του επικλινούς ανάγλυφου του φυσικού εδάφους του γειτονικού λόφου της Ακρόπολης (Σαράγια)».
Σε παλιές φωτογραφίες, πριν το Σεισμό και τη διαμόρφωση της περιοχής, διακρίνεται καθαρά η διαφορά υψομέτρου.
Διαβάστε περισσότερα:
https://kostaskogiopoulos.wordpress.com/2017/03/26/%CE%B7-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BA%CF%89-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια: