googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας! Ξημέρωμα Δεκαπενταύγουστου 1993


Ξημέρωνε η ημέρα της Παναγίας. 15 Αυγούστου 1993…Μία ομάδα Ελλήνων βατραχανθρώπων,με επικεφαλής έναν ατρόμητο αξιωματικό, τον Αντιπλοίαρχο Βασίλη Ντερτιλή,είναι έτοιμοι για να θέσουν σε εφαρμογή ένα παράτολμο σχέδιο.Πολύ μακρυά από την πατρίδα. Η επιχείρηση ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ στο Σοχούμι,με την οποία 2000 ομογενείς μας γλίτωσαν από τον πόλεμο και τον θάνατο,έμεινε στην ιστορία.
Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο βατραχανθρώπου που συμμετείχε στην αποστολή. Ο Βασίλης Ντερτιλής δυστυχώς δεν ζει πια…Έζησε μια παράτολμη ζωή. Ζούσε πάντα σε συνθήκες κινδύνου κι όταν αυτό σταμάτησε “αναχώρησε”…
Σαν σήμερα,ξημέρωμα 15ης Αυγούστου 1993 ένα τμήμα Ειδικών Δυνάμεων έγραφε τη δική του ιστορία εκτός συνόρων.Τέτοιες ώρες εκείνη την ημέρα η επιχείρηση ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ,έμπαινε στην τελική της φάση! Επικεφαλής ο Αντιπλοίαρχος Βασίλης Ντερτιλής,καθοδήγησε μια ομάδα Ελλήνων βατραχανθρώπων στην πιο “γνωστή-άγνωστη” ειδική επιχείρηση των ελληνικών ΕΔ.Την εκκένωση 2000 ομογενών μας από το Σοχούμι!
Η επιχείρηση είχε την πολιτική κάλυψη και εποπτεία της τότε υφυπουργού Εξωτερικών Βιργινίας Τσουδερού. Ο Ντερτιλής άριστος αξιωματικός είχε αναλάβει την επιλογή των ανδρών ,τη σχεδίαση και την εκτέλεση της επιχείρησης που δεν ήταν διόλου εύκολη.
Διαβάστε Περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: