googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΞΥΛΙΝΑ ΨΑΡΟΚΑΪΚΑ ΤΗΣ ΚΩ. Η ΚΩΤΙΚΗ ΤΡΑΤΑ

Η παλιά κώτικη τράτα ήταν ένα ψαροκάικο, που μέχρι το 1940 ήταν κωπήλατο. Έφερε ιστιοφορία με λατίνι (τριγωνικό πανί που κρέμεται από το κατάρτι σε αντένα διαγωνίως προσδεμένη) ή σακολέβα (τραπέζιο πανί, ειδικά ραμμένο, ώστε να σακουλιάζει στο κέντρο και έτσι ο άνεμος να προωθεί το πλωτό μέσο ταχύτερα, αλλά συνάμα και ηπιότερα. Σήμερα πια δεν χρησιμοποιείται).
Δύο τύποι ήταν οι πιο συνηθισμένοι:
1) Στην αρχή προτιμιούνταν τα σκάφη που ένοιαζαν με Γατζάο ή Μπότη ή βάρκες τύπου Γάιτα. Η τράτα συγγένευε με αυτούς τους τύπους. Χαρακτηριστικό της ήταν το «κέρατο» στην πλώρη, δηλαδή το οριζόντιο σανίδι που μοιάζει με έμβολο «κατσούλι ή γκάγκα» μπροστά στο πλωριό ποδόσταμα. Το κατάστρωμα του σκάφους στην πρύμνη ήταν αρκετά φαρδύ, έτσι ώστε να τοποθετούνται τα δίχτυα του ψαρέματος. 
Ήταν κωπήλατες ή με λατίνι. Κατασκευάζονταν στην Κω από το ναυπηγείο του Δ. Μάρκογλου, καθώς επίσης και σε άλλα νησιά στη Σάμο, τη Λήμνο, την Κάλυμνο, την Ικαρία, τη Σύρο, τη Σκιάθο, τις Σπέτσες και ίσως σε άλλες περιοχές τις Ελλάδας. Αργότερα χρησιμοποιούνταν και ως πρωτοκάικο με μηχανή για γρι-γρι ή βοηθητικό χωρίς μηχανή. Αυτού του τύπου τα σκάφη ήταν για παράκτια αλιεία και δεν ξεπερνούσαν τα 15μ. Η τράτα ήταν στενή και αβαθής έτσι ώστε να πλέει σε ρηχά νερά. Στα ρηχά έπιανε τις γαρίδες και τα δεύτερα ψάρια (σαφρίδια, κοκοβιούς και άλλα μικρά), ενώ στα πιο βαθιά έπιανε την καραβίδα, το μπακαλιάρο, τα μπαρμπούνια, τις κουτσομούρες, τις πεσκαντρίτσες, τους μοσχιούς κ.ά.
Διαβάστε Περισσότερα
https://kostaskogiopoulos.wordpress.com/2019/08/04/%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%b1-%ce%be%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%bd%ce%b1-%cf%88%ce%b1%cf%81%ce%bf%ce%ba%ce%b1%cf%8a%ce%ba%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%ba%cf%89-%ce%b7-%ce%ba%cf%89%cf%84%ce%b9/

Δεν υπάρχουν σχόλια: