googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Θα παίξει άραγε ο Ερντογάν τα ρέστα του στο Καστελλόριζο;

Σχετική εικόνα
Ο τραχύς δρόμος των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν αναμένεται να γίνει σύντομα πιο βατός. Μάλλον το αντίθετο. Εκτός από τα τουρκικά γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ, η δημοσιοποιημένη απόφαση της Άγκυρας να στείλει το “Ουρούτς Ρέϊς” για σεισμικές έρευνες πιθανότατα και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελλόριζου, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ελληνοτουρκική κρίση, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτή να μετεξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Σε περίπτωση που ο Ερντογάν υλοποιήσει τον σχεδιασμό για σεισμικές έρευνες στην περιοχή νότια του Καστελλόριζου, η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να απαντήσει. Όσο και αν η ελληνική κυβέρνηση απεύχεται μία τέτοια εξέλιξη, προετοιμάζεται γι’ αυτήν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, εν αναμονή των τουρκικών κινήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, έχουν ήδη ληφθεί προληπτικά μέτρα και στο διπλωματικό και στο στρατιωτικό επίπεδο.
Η Αθήνα έχει φροντίσει να γνωστοποιήσει τις κόκκινες γραμμές, ώστε η Άγκυρα να γνωρίζει τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που δεν περιοριστεί σε παράτυπες NAVTEX για ανύπαρκτες ασκήσεις και σε προπαγανδιστικούς χάρτες, αλλά προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, αναμένεται να πυκνώσει η παρουσία ελληνικών πολεμικών σκαφών στην επίμαχη περιοχή.
Σε αντίθεση με την Κύπρο, η Ελλάδα διαθέτει ένοπλες δυνάμεις με αποτρεπτική ισχύ. «Είμαστε ψύχραιμοι, αλλά δεν χωράει ασάφεια σε ό,τι έχει να κάνει με παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας», μας είπε υψηλά ιστάμενη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως είναι γνωστό, οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλει ότι θα προβούν μετά τις 15 Αυγούστου σε σεισμικές έρευνες και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (ΑΟΖ δεν έχουμε ανακηρύξει). Η εκτίμηση που υπάρχει σε διπλωματικούς κύκλους, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Λευκωσία, είναι ότι η ώρα της αλήθειας, όποια και αν είναι αυτή, θα έρθει τον Σεπτέμβρη και πιθανότερο τον Οκτώβρη.
Διαβάστε Περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: