googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Αττίλας ΙΙ: Το χρονικό των επιχειρήσεων της δεύτερης εισβολής στην Κύπρο


Σαν σήμερα, την αυγή της 14ης Αυγούστου 1974, ξεκινάει η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, γνωστή ως Αττίλας ΙΙ.
Με το τέλος της πρώτης φάσης της εισβολής Ατίλλα Ι, οι τούρκικες δυνάμεις ήδη ελέγχουν το 7% της Κύπρου. Είχαν καταφέρει να ενώσουν το προγεφύρωμα τους με τον μεγάλο θύλακα του Κιόνελι, βορείως της Λευκωσίας. Έλεγχαν το λιμάνι της Κερύνειας, που τους επέτρεπε να αυξήσουν τους ρυθμούς ανεφοδιασμού των δυνάμεων τους.

Οι Διαπραγματεύσεις στην Γενεύη
Στις 25 Ιουλίου, με πρωτοβουλία της Αγγλίας άρχισαν στη Γενεύη της Ελβετίας ειρηνευτικές συνομιλίες με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών χωρών. Οι συνομιλίες διήρκεσαν 5 ημέρες. Στις 30 Ιουλίου υπογράφηκε μία διακήρυξη με την οποία καλούνταν «οι αντίπαλες δυνάμεις στην Κύπρο να σταματήσουν κάθε επιθετική ή εχθρική δραστηριότητα».
Στις 8 Αυγούστου επαναλήφθηκαν στη Γενεύη οι συνομιλίες με τη συμμετοχή αυτή τη φορά και των εκπροσώπων της ελληνοκυπριακής πλευράς (Γλαύκου Κληρίδη) και της τουρκοκυπριακής (Ραούφ Ντενκτάς). Ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Τουράν Γκιουνές ζήτησε να αποδεκτεί η ελληνική πλευρά ομοσπονδοποίηση και διαχωρισμό πληθυσμού με το 34% του εδάφους να ελέγχεται από τους Τουρκοκύπριους . Ο Γλαύκος Κληρίδης ζήτησε επίμονα αναβολή των συνομιλιών, ώστε να του παρασχεθεί χρόνος (36 εως 48 ώρες) να διαβουλευθεί με την Ελληνική και Κυπριακή πολιτική ηγεσία . Αργά το βράδυ της 13ης Αυγούστου ο Γκιουνές, ισχυρίστηκε πως οι Ελληνοκύπριοι παίζουν παιχνίδια με τον χρόνο και πως ο Κληρίδης έπρεπε να απαντήσει άμεσα αλλιώς ναυαγούν οι συνομιλίες. Εν τω μεταξύ, κατά την διάρκεια της εκεχειρίας οι Τούρκικες Δυνάμεις συνέχισαν την προέλαση στην επαρχεία Κερύνειας διπλασιάζοντας το έδαφος που έλεγχαν.

Αττίλας ΙΙ – Το χρονικό των επιχειρήσεων
Την αυγή της 14ης Αυγούστου η Τουρκία εξαπέλυσε νέα μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση. Η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής «Αττίλας ΙΙ» είχε αρχίσει.

Ελληνοκυπριακές δυνάμεις
Οι Ελληνοκυπριακές Δυνάμεις ήταν χωρισμένες σε 3 τομείς, Δυτικό, Κεντρικό και Ανατολικό. Το σχέδιο επιχειρήσεων των ελληνοκυπριακών δυνάμεων ήταν η αρχικά άμυνα και αναλόγως της τακτικής καταστάσεως σύμπτυξη έως μια προσχεδιασμένη γραμμή αμύνης, την “Γραμμή Τρόοδους” . Πιο ενισχυμένος τομέας ήταν ο ανατολικός, όπου υπήρχε η άποψη πως θα ήταν το κύριο πεδίο δράσης της Τούρκικης επιθετικότητας. Συνολικά, υπήρχαν 20 χιλιάδες άντρες στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς και 21 τανκς Τ-34.

Τουρκικές δυνάμεις
Στις Τούρκικες Δυνάμεις υπήρχαν 40 χιλιάδες άντρες και 260-300 τανκς. Το τούρκικο σχέδιο επιχειρήσεων περιλάμβανε επίθεση στα ανατολικά έως ότου ενώσουν τον θύλακα της Αμμόχωστου με τις υπόλοιπες δυνάμεις που έλεγχαν, ενώ σε δεύτερη φάση, άλλες δυνάμεις θα προχωρούσαν ανατολικά έως ότου προσεγγίσουν την γραμμή Τρόοδους. Η δεύτερη φάση, υπολογιζόμενη να ξεκινήσει μετά από 2 μέρες, προέβλεπε την κατάληψη της Μόρφου και του Λιμνίτη.
Διαβάστε περισσότερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: