googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Στη Σελήνη η NASA για εξόρυξη σπάνιων γαιών

Πενήντα χρόνια από την ημέρα κατά την οποία ο Νιλ Αρμστρονγκ πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, η Nasa, σε συνεργασία με ιδιώτες δισεκατομμυριούχους για την κάλυψη μέρους του κόστους, σχεδιάζει να αξιοποιήσει τους πόρους της.
Μέσα στον 21ο αιώνα θα είναι δυνατή η εξόρυξη σπάνιων γαιών από την επιφάνεια της Σελήνης, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της NASA με αφορμή την 50ή επέτειο από την αποστολή «Απόλλων 11». Απευθυνόμενος στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο Τζιμ Μπραϊντενστάιν εκτίμησε πως είναι πιθανό να υπάρχουν «τεράστιες ποσότητες μετάλλων της ομάδας του λευκόχρυσου, σπάνιες γαίες, που είναι εξαιρετικά πολύτιμες στη Γη». Πρόσθεσε πως η εξόρυξη και μεταφορά των μετάλλων αυτών από τη Σελήνη μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα στις επόμενες δεκαετίες, «διότι γίνονται ήδη μεγάλες επενδύσεις στη διαστημική βιομηχανία».
Οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κινητών τηλεφώνων, μπαταριών για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, για αμυντικό εξοπλισμό και άλλα βιομηχανικά προϊόντα. Στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας έχουν αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα. Πάνω από το 80% των σπάνιων γαιών που προμηθεύονται οι ΗΠΑ προέρχεται από την Κίνα, αντανακλώντας ακόμη μία δυσάρεστη διάσταση στην επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Εχουν ήδη εκφραστεί φόβοι μήπως το Πεκίνο χρησιμοποιήσει την κυρίαρχη θέση που έχει στην παγκόσμια προσφορά των σπάνιων γαιών για να ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ. Ισως, δηλαδή, τα σχέδια της NASA για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Σελήνης να αποκτούν νέο νόημα με αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας.
Διαβάστε Περισσότερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: