Η φωτογραφία που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα και αφορά στα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη είναι χαρακτηριστική και σηκώνει αρκετή συζήτηση, καθώς ορισμένα φαινόμενα που ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία επί δεκαετίες θα πρέπει κάποια στιγμή να λήξουν. Κι όχι απλά και μόνο διότι συνιστούν ελεεινές φαιδρότητες…
Σύμφωνα πάντα με αυτή τη φωτογραφία, “αγωνιστές” που συγκρούστηκαν με τα “ακροδεξιά στοιχεία” που είχαν ταμπουρωθεί μέσα στο ΕΠΑΛ, συμμετείχαν με κομματικές σημαίες σε συλλαλητήρια για την παιδεία στην Αθήνα. Είναι αυτό το δεύτερο κακό; Όχι ασφαλώς.
Ο καθημερινός όμως πολίτης που έχει συμπληρώσει κάποιες δεκαετίες ζωής και έχει καλή εικόνα πλέον του τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, θυμάται “κομματικούς στρατούς” που ασκούσαν πίεση, μεταξύ άλλων και σε κακούς καπιταλιστές ιδιοκτήτες εταιριών. Πόσες διηγήσεις έχουν υπάρξει από παθόντες…
Θυμάται και τις συζητήσεις που γίνονταν σε δημοσιογραφικούς, ότι η πολιορκία λυνόταν μετά από συγκεκριμένες διαβουλεύσεις με τους “αφανείς συντονιστές” που έκλειναν τη συμφωνία. Μπορεί η κρίση να έριξε τα συγκεκριμένα μεροκάματα από τα 50 στα 30 ευρώ ημερησίως –πάντα σύμφωνα με τη σχετική φημολογία– όμως το παρασιστικό αυτό και αντικοινωνικό φαινόμενο αντιστέκεται. Έχοντας συνέπειες στην κοινωνική γαλήνη, αφού το “δημόσια τάξη” αδικαιολόγητα ενοχλεί ορισμένους…
Ποιος ξέρει αν ισχύουν αυτές οι φήμες ή όχι; Εμείς τουλάχιστον όχι. Θα ήταν άδικο να προσάψει σε αυτά τα παιδιά, όσο ανόητα κι αν μοιάζουν στα μάτια των διαφωνούντων, να τα κατηγορήσει οποιοσδήποτε δίχως στοιχεία ότι ο “αγώνας” τους γίνεται με το αζημίωτο.
Εξάλλου, πολύ συχνά προέκυπτε στο παρελθόν ότι οι αγωνιστές προέρχονται από ευκατάστατες αστικές οικογένειες οι οποίες με την αυτονόητη αγάπη που περιέβαλαν αυτά τα παιδιά, στην ουσία χρηματοδοτούσαν τον “αγώνα” τους. Τι είναι ένα εισιτήριο από και προς τη Θεσσαλονίκη. Άρα δεν είναι και απαραίτητο να “χαρτζιλικώνονται” από άλλους.
Το θέμα που ανακύπτει από τις συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι ότι θα προκληθεί αναζωπύρωση της ανωτέρω συζήτησης και της φημολογίας. Ότι κάποιοι βάζουν κάποιους για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς. Ότι τους χρηματοδοτούν. Διότι αυτό ήταν ένα υπαρκτό φαινόμενο στο παρελθόν, μακρινό και πιο πρόσφατο.
Το οργανωμένο κράτος δεν μπορεί να εμπλέκεται σε συζητήσεις και συμφωνίες “ρύθμισης” τέτοιων καταστάσεων, καθώς με τον τρόπο αυτό δεν κάνει τίποτε λιγότερο από το να τις νομιμοποιεί. Αντί να τις πατάσσει. Είτε αφορά “αγωνιστές” αριστερής ή δεξιάς απόχρωσης. Τόσο απλά.
https://www.defence-point.gr/news/oi-quot-kommatikoi-stratoi-quot-ta-epeisodia-sto-epal-kai-oi-skandalistikes-omoiotites
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου