googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Διακογιάννης και Καμάρας γράφουν στο «Goal» για τον Κρόιφ

Διακογιάννης και Καμάρας γράφουν στο «Goal» για τον Κρόιφ
Ήταν Ιούνιος του 2001. Ήμασταν στο Αμστερνταμ, αλλά έκανε ζέστη. Το μπαρ στη δεξίωση, περιέργως, δεν είχε πολύ κόσμο. Μια φιγούρα ξεχώριζε. Ο Ρίνους Μίχελς έπινε αμέριμνος το ποτό του, όταν τον πλησίασα.
Δεν είχε τύχει να μιλήσουμε άλλη φορά και άρπαξα την ευκαιρία να ζητήσω από τον πατέρα του «total football» μια σύγκριση δύο θρύλων. «Πελέ ή Κρόιφ;» τον ρώτησα, θεωρώντας ότι γνώριζα ήδη την απάντηση. Και όμως.
«Πελέ» μου απάντησε ο ποδοσφαιρικός πατέρας του Γιόχαν Κρόιφ. Γιατί; Η προφανής ανταπάντηση. «Ο Πελέ κέρδισε τρία Παγκόσμια Κύπελλα και ο Γιόχαν κανένα. Συν τοις άλλοις, ο Πελέ είχε μεγαλύτερη διάρκεια στην καριέρα του, σε σχέση με τον Γιόχαν» μου εξήγησε, για να δικαιολογήσει και την άποψή του ότι ο Αλφρέδο ντι Στέφανο ήταν ανώτερος από τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.
Οι τέσσερις προαναφερθέντες θρύλοι, μαζί με τον Φέρεντς Πούσκας, φρονώ πως ήταν οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές του 20ού αιώνα. Ο Κρόιφ, όμως, ήταν ο κορυφαίος στην Ευρώπη. Αέρινος, δεν ήταν επιθετικός περιοχής, αλλά αυτό δεν τον εμπόδιζε να σκοράρει με ζηλευτή συνέπεια.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια παράσταση του Αγιαξ στο Αμστερνταμ με καλεσμένη τη μεγάλη Μπάγερν για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (4-0), στην οποία ο Κρόιφ πέτυχε δύο γκολ με κεφαλιά, κερδίζοντας στον αέρα τον Φραντς Μπεκενμπάουερ!
Εκτός από την ουσία, όμως, ο Κρόιφ πρόσφερε και θέαμα. Με την αλλαγή ρυθμού, το μπρίο, την απίστευτη επιτάχυνση (λες και είχε ρεπρίζ...). Δεν μπορούσες να τον μαρκάρεις στενά, ήταν αδύνατο να τον μπλοκάρεις.
Τεράστιο ταλέντο, ο πληρέστερος ποδοσφαιριστής που γεννήθηκε στην Ευρώπη τον 20ό αιώνα, αφού διέθετε την ταχύτητα που δεν είχε ο Πούσκας, αλλά και τα δύο πόδια, κάτι που δεν είχαν παίκτες όπως ο Μπεκενμπάουερ, ο Τσάρλτον ή ο Πλατινί.
Σε αντίθεση με συμπαίκτες του, όπως ο καλαμπουρτζής Αρι Χάαν, ήταν μάλλον απόμακρος. Οχι δύστροπος, αλλά ιδιαίτερος. Αν διαβάζει κάπου εκεί ψηλά αυτές τις αράδες, μπορεί και να ζητήσει τα... ρέστα από τον Μίχελς, σε μια από τις ατελείωτες κουβέντες τους για ποδόσφαιρο!
Διάβασε περισσότερα στο: 
http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=40022&subid=2&pubid=130321247

Δεν υπάρχουν σχόλια: