googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Cod Wars: Οι πόλεμοι του μπακαλιάρου και η ήττα του 'Γολιάθ' Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στον 'Δαβίδ' Ισλανδία

Ο πόλεμος του μπακαλιάρου αφορά σε μια σειρά από θερμά επεισόδια μεταξύ των Βρετανών και των Ισλανδών από τη δεκαετία του '50, ως και τα μέσα της δεκαετίας του '70, αναφορικά με το δικαίωμα αλίευσης βρετανικών αλιευτικών στα ισλανδικά χωρικά ύδατα.
Προκειμένου να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες της σε ψάρι, δεδομένου και του γεγονότος πως οι αποικίες άρχισαν να “κόβουν” τα δεσμά μαζί της, το βασίλειο ξεκίνησε την αλίευση σε “μακρινά νερά” που έφτανε τους 8,5 τόνους το χρόνο το 1956. Τα ψαράδικα όμως της Βρετανίας αγνοούσαν τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών στα ύδατα των οποίων αλίευαν, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγήσει σε σοβαρές τριβές, με προεξάρχουσα φυσικά εκείνη με την Ισλανδία.

Όλα ξεκίνησαν από τη διαμάχη με τη Νορβηγία το 1930, στο δεδικασμένο της οποίας βασίστηκε η Ισλανδία για να διεκδικήσει με τη σειρά της, τη δική της ΑΟΖ. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας διεκδίκησε προπολεμικά, τέσσερα μίλια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), απαιτώντας από τα βρετανικά σκάφη να μην πλησιάζουν τα χωρικά ύδατα της χώρας. Το Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο, όπου όμως έχασε την υπόθεση, με την έδρα να δικαιώνει τη Νορβηγία.
Διαβάστε περισσότερα: http://news247.gr/eidiseis/afieromata/cod-wars-oi-polemoi-toy-mpakaliaroy-kai-h-htta-toy-goliath-hnwmenoy-vasileioy-apenanti-ston-david-islandia.3973184.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Δεν υπάρχουν σχόλια: