googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Οι μεγάλες προκλήσεις του ελληνικού τουρισμού για το 2019


Σε αίνιγμα για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η φετινή τουριστική χρονιά τόσο σε ό,τι αφορά το σκέλος των αφίξεων όσο και των εσόδων για την ελληνική οικονομία. 
Μετά από 4 χρόνια συνεχούς ισχυρής ανόδου, με αποκορύφωμα την περσινή χρονιά και τα 33 και πλέον εκατομμύρια των αφίξεων, όλοι σχεδόν οι εμπλεκόμενοι με τον τομέα του τουρισμού κάνουν λόγο για διόρθωση των τουριστικών μεγεθών. 
Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, μένει να φανεί «που θα κάτσει η μπίλια», κυρίως για τα έσοδα και σε δεύτερο πλάνο για τις αφίξεις, καθώς μειωμένος είναι ο αριθμός των αεροπορικών θέσεων που έχουν προγραμματίσει οι αεροπορικές εταιρίες για το επόμενο διάστημα.
Σε παρεμβάσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, φορείς του κλάδου του τουρισμού εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στην υπερπροσφορά κλινών (κυρίως απόρροια του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης), καθώς νεοεισερχόμενοι στο προσφερόμενο χαρτοφυλάκιο «άπλωσαν» την τουριστική πίτα που οδηγεί σε μικρότερες πληρότητες στα ξενοδοχεία και ακόμη στην επάνοδο των μεσογειακών αγορών, στο λουκέτο αεροπορικών εταιριών, το Brexit, αλλά και στην κλιματική αλλαγή (κακές καιρικές συνθήκες τον Μάιο και τον Ιούνιο), ως βασικότερες αιτίες που επιδρούν στα τουριστικά μεγέθη της χώρας μας.
Άνοδος των αεροπορικών αφίξεων το πρώτο εξάμηνο του 2019 και πτώση των οδικών
Πάντως, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ιnsete, το ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019, καταγράφηκαν 8,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 4,4% ή επιπλέον 341 χιλιάδες επιβάτες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, 290 χιλιάδες προήλθε από την αύξηση των αφίξεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (άνοδος 12,1%), ενώ η αύξηση στα περιφερειακά αεροδρόμια ήταν σημαντικά μικρότερη (επιπλέον 51 χιλιάδες επιβάτες και μικρή άνοδο 1,%).
Παρά την άνοδο των τουριστικών μεγεθών που αποτυπώνεται το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων από το ινστιτούτο του ΣΕΤΕ για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2019, αγκάθι για το τι μέλει γενέσθαι στο επόμενο διάστημα είναι οι μειωμένες αεροπορικές θέσεις που έχουν προγραμματίσει οι εταιρείες για την Ελλάδα. Οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για το σύνολο της τουριστικής σεζόν του 2019, είναι μειωμένες κατά 1,2 εκατ. ή 6,7%, σε σχέση με το 2018, ενώ για τους επερχόμενους μήνες αναμένεται μείωση -8,4% -298 χιλ. θέσεις τον Ιούλιο, -7,1% / -258χιλ. θέσεις τον Αύγουστο, -8,4%/ -261 χιλ. τον Σεπτέμβριο και -4,2% / -72χιλ. τον Οκτώβριο.
Διαβάστε Περισσότερα
http://www.skai.gr/news/greece/article/410144/oi-megales-prokliseis-tou-ellinikou-tourismou-gia-to-2019/

Δεν υπάρχουν σχόλια: