googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Ύψωμα 731: Χαμήλωσε από τις ιταλικές οβίδες, παρέμεινε άπαρτο από τους ήρωες του 5ου Συντάγματος Πεζικού


Την άνοιξη του 1941 η επιχείρηση «Πριμαβέρα» αρχίζει. Η στρατιωτική δύναμη της Ιταλίας είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από την ελληνική. Είκοσι πέντε μεραρχίες, τετρακόσια καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά αεροπλάνα και αμέτρητα πυροβόλα παίρνουν το σύνθημα: Γενική επίθεση σε όλο το μέτωπο, από την Τρεμπεσίνα μέχρι το Μπούμπεσι.

9 Μαρτίου 1941, 6η πρωινή: Οι ελληνικές δυνάμεις δέχονται σφοδρότατη επίθεση με όλα τα μέσα. Κεντρικός στρατηγικός στόχος το ύψωμα 731, στο κέντρο του μετώπου, απέναντι από το παρατηρητήριο του Μουσολίνι. Το υπερασπίζονται οι άνδρες του 2ου Τάγματος του 5ου Συντάγματος Πεζικού, με διοικητή του 2ου Τάγματος τον ταγματάρχη Δημήτριο Κασλά και διοικητή του Συντάγματος το συνταγματάρχη Νικόλαο Γεωργούλα. Όλοι έχουν ορκιστεί να πέσουν, να μην αφήσουν τον εχθρό να περάσει. Οι γενναίοι του 2ου Τάγματος του 5ου Συντάγματος, πολεμούν με αυταπάρνηση και εξολοθρεύουν τον εχθρό. Το δασωμένο ύψωμα γίνεται κρανίου τόπος , ανασκάπτεται από τις εκρήξεις των βομβών και των οβίδων και μειώνεται το ύψος του κατά τρία μέτρα.

Για αυτή την ηρωϊκή πράξη, ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, ασχολείται συστηματικά ερευνώντας σε βάθος αρχεία τα τελευταία χρόνια, έχοντας κυκλοφορήσει βιβλία όπως «Δεν ξεχάσαμε τους ήρωες του έπους του 1940-41» ή «Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940». Για αυτές τις λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωϊσμού μιλάει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τονίζοντας: «Το Ύψωμα 731 κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Ελλάδος και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Έλληνες μαχητές δεν κράτησαν μόνο απόρθητο το ύψωμα από τις λυσσώδεις επιθέσεις επίλεκτων ιταλικών δυνάμεων, αλλά άλλαξαν και την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με την αποτυχία της εαρινής επίθεσης των Ιταλών καθυστέρησαν τα αρχικά σχέδια του Χίτλερ για εισβολή στην Ρωσία, με συνέπεια να εγκλωβιστούν οι γερμανικές δυνάμεις στον ρωσικό χειμώνα και να υποστούν πανωλεθρία. Για μια ακόμη φορά οι Έλληνες κατέδειξαν ότι η ελευθερία δεν είναι υπόθεση ενός έθνους, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας. Εμπνεόμενοι από τα ιδανικά αυτά πολέμησαν μέχρι εσχάτων και δεν παραδόθηκαν, όπως έκαναν οι ηγέτες άλλων χωρών. Κράτησαν απόρθητο το 731, το πιο αιματοβαμμένο ύψωμα του ελληνοιταλικού πολέμου με απώλειες που προκαλούν δέος. Από την ελληνική πλευρά είχαμε 125 νεκρούς και 425 τραυματίες, από την ιταλική οι νεκροί ανήλθαν στους 1.000 και οι τραυματίες στους 3.000».

Διαβάστε περισσότερα: 
https://www.ptisidiastima.com/ridge-731-battle-in-1941/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: