googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Επιστήμονες εντόπισαν σε νυχτερίδες τον στενότερο συγγενή του ιού

 

Επιστήμονες εντόπισαν στο Λάος τρεις ιούς σε είδος νυχτερίδας που εμφανίζουν, περισσότερο από κάθε άλλο γνωστό ιό, τις μεγαλύτερες ομοιότητες με τον κορωνοϊό.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τμήματα του γενετικού κώδικα των εν λόγω ιών υποδεικνύουν ότι ο ιός που προκάλεσε την COVID-19 έχει φυσική προέλευση αλλά και ότι η ανακάλυψή τους εγείρει φόβους ότι υπάρχουν αρκετοί κορωνοϊοί με δυνατότητα να μολύνουν το ανθρώπινο είδος.
Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτσον, ιολόγος στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, αποκαλεί τα νέα ευρήματα «εντυπωσιακά και αρκετά τρομακτικά».
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο από τα αποτελέσματα -που δεν έχουν πάντως ακόμη υποβληθεί στην βάσανο της επιστημονικής κοινότητας- είναι το γεγονός ότι οι νέοι ιοί περιλαμβάνουν πεδία σύνδεσης υποδοχέων που είναι σχεδόν ταυτόσημοι με εκείνους της SARS-CoV-2 και ως εκ τούτου μπορούν να προσβάλλουν τα ανθρώπινα κύτταρα.
Σε τρεις από τις ρινόλοφες νυχτερίδες, όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο είδος, βρήκαν ιούς που ο καθένας είναι πάνω από 95% ταυτόσημος με τον SARS-CoV-2: Τους ονόμασαν BANAL-52, BANAL-103 και BANAL-236. Εξηγώντας τη σημασία της ανακάλυψης, ο Έντουαρντ Χολμς ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, αναφέρει ότι οι κορωνοϊού του Λάος επιβεβαιώνουν ότι τα συγκεκριμένα τμήματα της SARS-CoV-2 υπάρχουν στη φύση.
«Είμαι πλέον περισσότερο πεπεισμένος παρά ποτέ, ότι ο SARS-CoV-2 έχει φυσική καταγωγή», συμφωνεί από την πλευρά της η Λίνφα Γουάνγκ (Linfa Wang), ιολόγος στην Ιατρική Σχολή Duke–NUS της Σιγκαπούρης.
Μαζί με τους ανακαλυφθέντες συγγενείς της SARS-CoV-2 που ανακαλύφθηκαν στην Ταϊλάνδη, την Καμπότζη και την Γουχάν της νότιας Κίνας, η μελέτη κατέδειξε ότι η νοτιοανατολική Ασία είναι ένα «hotspot» ποικιλότητας για ιούς σχετικούς με τον κορωνοϊό που προκάλεσε την πανδημία.

Διαβάστε περισσότερα:
https://www.kathimerini.gr/world/561511729/koronoios-epistimones-entopisan-se-nychterides-ton-stenotero-syggeni-toy-ioy/

Δεν υπάρχουν σχόλια: