googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Πώς τα εμβόλια mRNA άλλαξαν τα δεδομένα

 

#εμβολιάσου #ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ 
#εμβόλια
Τη στιγμή που η πανδημία προκάλεσε «κατακλυσμιαίες» αλλαγές παγκοσμίως και στοίχισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους, μία επιστήμονας πέρασε από την αφάνεια και την απαξίωση στο προσκήνιο μέσω της ανακάλυψης των εμβολίων τύπου mRΝΑ. Η διαδρομή αυτή, ωστόσο, δεν ήταν εύκολη.
Πρόκειται για την 66χρονη Ουγγαρέζα βιοχημικό Κάταλιν Κάρικο, πρωτοπόρο των εμβολίων τύπου mRΝΑ που σήμερα σώζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο και θεωρούνται τα πιο αποτελεσματικά και τα πιο ασφαλή από τα όπλα που διαθέτει η ανθρωπότητα κατά της πανδημίας. Οι πολυετείς έρευνές της, όμως, λίγο έλειψε να της κοστίσουν την καριέρα της. Μετά από πολύ κόπο, η Κάρικο είχε κάνει μια σημαντική ανακάλυψη και ήθελε να υποβάλει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Αλλά για να γίνει αυτό έπρεπε να πείσει έναν αξιωματούχο για θέματα περί πνευματικής ιδιοκτησίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία.
Η συνάντησή τους πήγαινε άσχημα. «Δεν ήταν πολύ ενθουσιώδης, συνέχισε να ρωτάει, “Για ποιο πράγμα είναι καλό;”, ήμουν τόσο απογοητευμένη που δεν το καταλάβαινε». Καθώς ετοιμαζόταν να παραδεχτεί την ήττα της, η Κάρικο παρατήρησε ότι ο αξιωματούχος ήταν φαλακρός: «Του είπα “ξέρεις τι; Το mRNA θα ήταν καλό για την ανάπτυξη των μαλλιών”». Ξαφνικά, άλλαξε στάση, όπως διηγείται. Μέχρι το τέλος της συνάντησης, είχε συμφωνήσει για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Εκείνη την εποχή, ήταν μια σπάνια νίκη για την Κάρικο, της οποίας η έρευνα συνέχισε και άνοιξε το δρόμο για τα εμβόλια κορωνοϊού που έχουν αναπτυχθεί με ταχύτητα αστραπής από την Pfizer/BioNTech και τη Moderna.
Ο αγώνας της Ουγγαρέζας βιοχημικού να πείσει τον σκεπτικιστή αξιωματούχο ήταν μόνο μία από τις πολλές στιγμές που θα μπορούσαν να σταματήσουν την ανάπτυξη των εμβολίων mRNA. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη.
Διαβάστε περισσότερα: 

https://www.kathimerini.gr/world/561362395/koronoios-pos-ta-emvolia-mrna-allaxan-ta-dedomena/

Δεν υπάρχουν σχόλια: